Följetongen om Krönleins placering fortsätter

Nu har det första förberedande mötet hållits mellan Krönleings bryggeri, Halmstad kommun och länsstyrelsen med anledning av att bryggeriet kommer att ansöka om ett permanent tillstånd att få stanna kvar med produktionen inne i Halmstads centrum.

Tidigare har alla miljömyndigheter, inklusive Miljödomstolen, förklarat placeringen olämplig. Bruno Toftgård, avdelningschef på länsstyrelsens miljöenhet, kommenterar ansökan så här:

- Miljöprövningsdelegationen får naturligtvis behandla varje ny ansökan förutättningslöst men i botten ligger ju att både länsstyrelsen, tidigare koncessionsnämnden för miljöskydd, och miljödomstolen sagt att anläggningen är fellokaliserad, säger han.

Krönleins tillfälliga miljötillstånd på nuvarande plats i centrum går ut nästa år. Kommunen har anvisat företaget ny mark vid Sperlingsholm med skyltläge vid Nissastigen och E 6. Men vd Carl Krönlein har nu förklarat att bolaget inte har råd att flytta om inte kommunen hjälper till ekonomiskt med flytten. Och kommunen anser sig inte ha anledning till det.

Så när det det tillfälliga miljötillståndet i centrum är inne på sista året begär alltså Krönleins permanent tillstånd att stanna kvar i centrum och hela ärendet är inne på ett nytt varv.

Även om alla myndigheter en gång förklarat centrumplaceringen olämplig vill inte Bruno Toftgård utesluta att det skulle kunna bli annrolunda beslut den här gången, om nu Krönleins på något sätt kan påvisa att man stör mindre än tidigare.

Och rent teoretiskt kan man då tänka sig att ett sådant beslut,  vilket det nu blir, kan överklagas och så tar ärendet ytterligare tid.

Nu ska Krönleins lämna in ny formell ansökan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".