MC-bas kritisk till säkerhetsåtgärder

De halländska motorcyklisternas främste talesman - Ulf Bergqvist - är tveksam till flera av de förslag som Vägverket skissar på för att minska antalet dödsolyckor med mc-förare.

Första halvåret i år var det betydligt fler mc-förare som dödades i trafiken än samma period i fjol.

Det har fått Vägverkets chef Ingemar Skogö att fundera på om motorcyklar borde ha halvljuset tänt även på dan för att synas bättre,

men det är ingen bra idé tycker Ulf Bergqvist i Hallandsdistriktet av Sveriges Motorcyklisters centralorganisation.

- Det skapar bara irritation hos bilister som bländas, säger han.

En annan idé från Vägverkschefen är att motorcyklarna skulle ha nummerplåt där fram - så att fartkamerorna kan registrera dom - även den idén får tummen ner från Halland:

- Alla motorcyklister har ju ändå hjälm vilket gör att man inte kan identifiera dom.

Vägverkschefen Ingemar Skogö funderar också på om man borde bygga om en del av de vajer-räcken som finns i mitten på en del vägar och som anses farliga för motorcyklister. På den punkten är Ulf Bergqvist mer välvilligt inställd:

- Det har visat sig att det är stolparna som håller vajrarna som utgör risk för MC. Kan man bara göra något åt stolparna, så är det ett bra förslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".