Ingen dispens från förbud mot svanskupering

Grisbonden Per Karlsson i Tönnersjö söder om Halmstad får ingen dispens från Djurskyddsmyndigheten för att få kupera svansen på sina smågrisar. Tidigare i Hallandsekot har vi berättat att Per Karlsson vill ha dispens från svensk lag, som förbjuder svanskupering av smågrisar, för att han får ett högre pris för kuperade grisar i Tyskland. Men från en lag är det inte möjligt att ge dispens säger Benny Andersson som är jurist på Djurskyddsmyndigheten.

Inom EU får inte ett land stifta en lag som blir ett handelshinder mellan medlemsländerna. Och det kan man säga att lagen om kuperingsförbud är. Men lagen är stiftad innan Sverige blev medlem och då gäller den. Dessutom får man inom EU göra undantag om lagen ska hindra djurs lidande, något som är syftet med den svenska lagen.

Smågrisar biter i varandras svansar om de har för lite plats och för lite halm att leka med och det är mycket vanligare i till exempel Danmark och Tyskland än i Sverige. Därför kuperar man svansen på grisarna.

Det finns inom EU ett direktiv som förbjuder kupering. Men det direktivet bryr sig inte danska och tyska grisuppfödare sig om särskilt mycket. Veterinären Maria Lindberg skrev i facktidningen Svensk Gris förra året att trots EU-direktivet är så gott som alla smågrisar i EU-länderna svanskuperade utom i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".