Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Lättare att få tillstånd för mindre vindkraftverk

Publicerat fredag 15 september 2006 kl 17.24

Några av de vindkraftsatsningar som är på gång i Halland kan få en något lättare väg fram till förverkligandet. På torsdagen beslutade regeringen att det inte längre ska behövas någon miljöprövning för vindkraftverk upp till 25 megawatt.

Lättnaden i regelverket innebär att från första december ska det räcka med en enkel anmälan till kommunen för den som vill bygga mindre eller kanske ska man säga medelstora vindkraftanläggningar på land.

Ulf Corné som ligger bakom en vindkraftssatsning i Laholms inland hoppas att han delvis kan slippa den tillståndsprövning som många vindkraftsexploatörer har upplevt som invecklad och tungrodd. Cornés bolag vill bygga i trakterna av Skogaby, Mestocka och Knäred.

En satsning som kan beröras av lättnaderna är de fem kraftverk som friherre Niclas Silfverschiöld vill bygga på sina marker utanför Kungsbacka.

Men Silfverschiölds miljökonsult Gert Olof Holst i Vessigebro säger till P 4 Radio Halland att han rekommenderar att man ändå söker tillstånd. Då har man en starkare position om någon ifrågasätter kraftverken än om man bara gör en anmälan. För om man som här satsar 125 mijoner kronor så vill man inte drabbas av inskränkningar i driften i efterhand.

_______________

(

Man kommer att

får man en driftbegränsning... det kan man få om man har en anmälan...

Ett anm.ärende är ett politiskt beslut - tillstånd är inte politiskt! L

De stora anläggningarna - i den storleken i Kba kostar 25 milj kr - för varje 5 verk à 2 MW = tot 10

Du rekommenderar att ändå söka tillstånd! Ja.

om det inte är helt klart inga motstående intressen!

GertOlof Holst på Triventus Consulting i Vessigebro

kring

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".