Halland får nöja sig med tio riksdagsplatser

Miljöpartiet får när allt kommer omkring ingen halländsk riksdagsledamot. Och moderaterna mister ett av sina förväntade fyra mandat. När det slutliga valresultatet nu är klart visar det sig att det sig att Halland inte får något utjämningsmandat. Det innebär att miljöpartisten Agneta Börjesson från Kungsbacka inte kommer in i riksdagen.

Agneta Börjesson har suttit i riksdagen sen förra valet för miljöpartiet i Halland och sen valet i söndags har uppgifterna växlat fram och tillbaka om Halland skulle få några utjämningsmandat eller inte. De mandaten går nu till andra län istället.

Martin Johnsson, moderat från Älvsered, som räknat med att komma in i riksdagen som moderaternas fjärde namn ställs också utanför.

Den halländska riksdagsbänken kommer framöver att bestå av fyra socialdemokrater, tre moderater, och en företrädare vardera för folkpartiet, centerpartiet och kristdemokraterna. Några extra platser, utöver de tio fasta mandaten får Halland alltså inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".