Oklar majoritet i Falkenbergspolitiken

Det blir ingen egen majoritet för det borgerliga blocket i Falkenberg. När mandatfördelningen nu är definitivt klar visar det sig att Sverigedemokraterna tog ett mandat från vardera block och hamnar i en vågmästarroll om det borgerliga blocket inte samarbetar med ytterligare ett parti. Så nu är det bara att ta nya tag och gilla läget, säger Falkenbergs kommunråd, centerpartisten Marie-Louise Wernersson.

[Duration:1:16]

(KF-stök i Fbg)

Marie-Loise Wernersson, centerpartistiskt kommunråd i Falkenberg.

(Situationen i Falkenberg är likdadan som i Halmstad. Samarbete över blockgränserna krävs för att Sverigedemokraterna inte ska få en vågmästarroll. Men i Falkenberg har man även den här mandatperioden samarbetat över gränserna, så nu gäller det bara att hitta det bästa alternativet. Ju fortare man får till stånd en lösning, desto bättre säger Wernersson som nu vill ge alla inblandade lite tid att fundera över vilka alternativ som finns. Den borgerliga alliansen har bara träffats en gång sedan valet och några kontakter med de andra partierna är ännu inte tagna.

Och Sverigedemokraternas intåg i Falkenbergs fullmäktige gör att man i kommunen behöver jobba ännu mer med integrationsfrågorna, menar Marie-Louise Wernersson )

Det borgeliga blocket får 25 av de 51 platserna. För absolut majoritet krävs att ytterligare ett parti går över på den borgeliga sidan. De närmaste dagarna eller veckorna kommer det att förhandlas om om regeringskonstellationen i Falkenberg.  

Sverigedemokraternas intåg i Falkenbergs fullmäktige gör att man i kommunen behöver jobba ännu mer med integrationsfrågor, menar Marie-Louise Wernersson.