Nattvandrare ska stoppa skadegörelse

För att få bukt med skadegörelsen på Vallås i Halmstad ska det lokala föreningslivet starta nattvandringar. Ett första möte har hållits och nu ska man försöka få tag på folk som är villiga att ge sig ut.

Leif Petersson, verksamhetsutvecklare på HFAB och ordförande i Vallås aktivitetsförening, säger att skadegörelsen minskar markant när man börjar nattvandra:

- Det är oerhört bra, de här hyssen som handlar om krossade rutor och inbrott i bilar blir inte lika lätta att genomföra när det finns ett antal ögon som går runt i området, säger han.

Förebilderna är nattvandrarna på Fyllinge och i närliggande Klyftehögsområdet, där man är ett 60-tal personer och är ute nån gång per natt. Så mycket folk räknar man inte att få ihop nu i starten på Vallås, men varje natt någon är ute räknas, enligt Leif Petersson.

Under året vågor av ökad skadegörelse drabbat Vallås med en prislapp på runt 200 000 kronor hittills, och många Vallåsbor är positiva till att få igång nattvandringar. Till exempel Sultan Altock och Irsa Holmsten, som hoppas att inbrotten på så sätt ska minska.