Illa ställt med hygienen på Varbergsarrangemang

Det är illa ställt med hygienen på flera stora sommarevemenang i Varberg. Många av de som säljer korv, glass, smörgåsar och annat ätbart på marknader och andra sommarevenemang saknar tillstånd eller har dålig hygienisk standard. Och nu hotar myndigheterna att stoppa försäljningen direkt på platsen nästa gång.

På sommaren är det många som köper något ätbart från mer eller mindre provisoriska kiosker och stånd. Därför gav sig Varbergs livsmedelsinspektörer ut i juli för att kontrollera fem stora arrangemang. Det var Wheels and Wings, Hamnfestivalen och Norvalla marknad, men också Munkagårdsmarknad och en hundutställning i Tvååker.

Resultatet var ganska nedslående. Mindre än hälften av försäljarna hade sina papper i ordning, och det var stora brister i hygienen.

Oförpackade livsmedel förvarades i kärl som stod direkt på marken så att det kunde komma jordbakterier i maten och ofta saknades termometrar.

Många av försäljarna hade ingen möjlighet att tvätta händerna på ett hygieniskt sätt med vatten, flytande tvål och engångshanddukar. Särskilt i hettan på Norvalla marknad den 27 juli så var det flera som klagade på att personaltoaletterna var för få och dåligt utrustade.

Den som steker hamburgare eller säljer bredda smörgåsar måste ha ett skriftligt godkännande. Medan det räcker med en enklare registrering om man bara säljer färdigförpackat godis, men det syndades friskt mot detta. De nya reglerna trädde i kraft vid årsskiftet så försäljarna borde ha lärt sig menar livsmedelsinspektörerna.

Och blir det inte skärpning så hotar de att stoppa försäljningen direkt på plats nästa gång. Det kan också bli aktuellt att anmäla syndarna till åklagare.

För det är som sagt många som äter på såna här stora sommarevenemang, då kan dålig hygien få allvarliga följder med många matförgiftade människor.