Riksdagsledamöterna har fått sina uppdrag

Nu är det klart vilka utskott de halländska riksdagsledamöterna ska arbeta i under den kommande mandatperioden. Åtta av de tio ledamöterna får ordinarie platser i olika utskott, medan två av de blir ersättare.

Mest intressant får man nog säga att moderaten Henrik von Sydows plats i konstutitionsutskottet är. von Sydow har under förra mandatperioden gjort sig lite känd för att anmäla regeringen till konstitutionsutskottet. Nu hamnar han alltså själv i det utskott som bland annat har till uppgift att granska regeringens och statsrådens arbete.

Förutom von Sydows plats i KU, kommer moderaten Marianne Kierkemann att sitta i socialutskottet och hennes partikollega Ann Marie Brodén i kulturutskottet. Folkpartisten Jan Ertsborn hamnar i civilutskottet.

Vidare får kristdemokraternas Lars Gustafsson och centerns Jan Andersson utskottsplatser som ligger nära de departement som deras partiledare ansvarar för. Gustafsson ska sitta i socialförsäkringsutskottet och Andersson i näringsutskottet.

När det gäller socialdemokraterna så hamnar Hans Hoff i finansutskottet, Alf Eriksson i näringsutskottet, medan Magdalena Streijjfert, och Jennie Nilsson och blir ersättare, Strejffert i två utskott, bland annat utbildningsutskottet och Nilsson i ett arbetsmarknadsutskottet.

För fem av de halländska riskdagledamöterna kommer den ordinarie platsen i utskottet dessutom att kompletteras med en plats som ersättare i ytterligare ett utskott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".