Ungas arbetsmiljö kontrolleras

Allt för många unga skadas på jobbet, det varnar Arbetsmiljöverket för. För att förbättra säkerheten ute på arbetsplaserna genomförs en stor kampanj i veckan.

I Halland får bland annat butiker och gymnasieskolor besök av inspektörer, som ger råd om hur arbetsmiljön kan förbättras.

- Ungdomar är väldigt utsatta på arbetplatserna, de är oerfarna när det gäller arbetsmiljöfrågor. Det värsta är när de är oförsiktiga vid maskiner, säger Thomas Dahlquist som åker runt i Falkenberg.

Inom hela EU uppmärksammas de ungas arbetsmiljö denna vecka och i Halland inspekteras bland annat livsmedelsbutiker och klädaffärer, där många ungdomar jobbar.

På checklistan står bland annat kassarutiner, så att ingen under 18 år flyttar pengakassetter och det ska finnas stöd vid rån eller bråkiga situationer. Säkerheten kring charkmaskiner och kemikalier kontrolleras också, och även hur tunga lyft går till.

Generellt har det sett bra ut på Thomas Dahlquist runda, men arbetsgivarna kunde bli än tydligare när de informerar om risker säger han. Och få ungdomar funderar över eventuella skador, särskilt inte extrajobbarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".