Politikerna tjänar betydligt mer än sina väljare

Moderaterna i Halland har flest höginkomsttagare och vänsterpartiet har inga höginkomsttagare alls. Det visar statistik som SCB tagit fram till Sveriges Radio Halland om nominerade politiker till länets kommunfullmäktige.
Representerar de folkvalda sina väljare? Ja, inte om man tittar på vad hallänningarna respektive politikerna tjänar per år. Närmast kommer vänsterpartiet, även om även de tjänar mer än genomsnittsbefolkningen. 66 procent av Hallands invånare är låginkomsttagare och det är också 55 procent av de vänsterpartister som är nominerade till länets kommunfullmäktige. Vänsterpartisterna i Halland är faktiskt tillsammans med miljöpartiet i Södermanland de enda i landet som inte har en enda höginkomsttagare. Även miljöpartiets kommunfullmäktigekandidater har hög andel låginkomsttagare. Moderaterna i Halland tjänar mest pengar - 16 procent får mer än 400 000 kronor om året och är därmed höginkomsttagare. Det är betydligt mer än befolkningen i övrigt som bara består av 4 procent höginkomsttagare. Moderaterna är också dom politiker som har minst antal låginkomsttagare - bara tre av tio. I övriga befolkningen finns det mer än dubbelt så många låginkomsttagare. Socialdemokraterna tjänar också i genomsnitt mycket mer än sina väljare. 68 procent av s-politikerna tjänar 200 000 eller mer. Det är dubbelt så många jämfört med de övriga hallänningarna. Om du vill veta mer om Sveriges Radios granskning av politikernas löner besök sverigesradio.se.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".