Iraks öde och vägval i USA

om konsekvenser av att delat Irak och

om ett kommande amerikanskt återtågs följder samt

om de kontroversiella nya dödstalen dessutom

om konstnärerna i exil som återvänt för att skildra Irak inifrån


I Irak rasar inbördeskriget. Nationen glider isär. Och i USA hörs nya tongångar så här strax före kongressvalet nästa månad. Och kan det verkligen vara sant att 650 000 irakier dött sedan invasionen inleddes 2003? Dagens konflikt ägnar vi, i sin helhet, åt denna ödesstund för Irak.

Said Aljaffar, poet och översättare, är egentligen filosofie doktor i filologi, språkvetenskap med ryska som specialitet. Sedan han, efter 3 års tjänstgöring som soldat i det blodiga kriget mellan Iran och Iran, deserterade 1985 har han bott i Sverige. Sedan dess har han sökt mer är 1000 olika jobb. Inget har han fått. Men han har översatt poeter som Gunnar Ekelöf, Edith Södergran, Nils Ferlin mfl till arabiska. I somras blev han erbjuden ett jobb. Ett farligt sådant. Som lärare och filologiforskare vid universitetet i Nasirya. Said Aljaffar inleder dagens Konflikt med en betraktelse över sin resa genom hemlandets städer Basra, Nasirya och Kerbala.

Nyligen tog Iraks parlament beslutet att i praktiken genomföra reformer för att ge regionerna utökad självständighet på vägen till en federal stat. Beslutet togs huvudsakligen av företrädare för shiiter och kurder. Sunniter, sekulära, nationalistiska shiiter bojkottade beslutet. För bland shiamuslimerna finns olika inställningar till nationen Irak och den amerikanska närvaron. Den shiitiska United Iraqi Alliance (förenade irakiska alliansen) som nu sitter vid makten röstade för federalism och kräver inte att utländska trupper ska lämna Irak. Men andra krafter som shialedaren Muqtada al Sadr är emot federalismen och vill att amerikanerna ska lämna landet.

En annan är Shejk Jawad al Khalisi, generalsekreterare för Iraqi National Foundation Congress och imam i Bagdad. Han försöker ena sunniter, shiiter, kurder, turkmener, assyrier och kristna i fredlig kamp mot den amerikanska närvaron och för en sammanhållen irakisk nation. Karwan Tahir på Sveriges Radio i Örebro ringde Bagdad och intervjuade den nationalistiske imamen.

I onsdags blev blev klyftan mellan den Irakiska och amerikanska regeringen tydlig när Iraks premiärminister Nuri Kamal al-Maliki i irakisk TV skarpt tillbakavisade påståenden från den amerikanske befälhavaren George Casey och USA:s ambassadör om att man gjort upp om en tidsplan för politiska lösningar. al-Maliki betonade den irakiska regeringens självbestämmande och att man inte tänker böja sig för amerikanska propåer. En av dem som agerat rådgivare åt flera av al-Malikis ministrar heter Jamal Safandi, forskare vid universitetet i Le Havre, och han ser inblandningen utifrån som ett av de största problemen för Irak. Safandi är också kusin med detta programs producent, Mikael Olsson, som ringde sin kusin i hemmet i franska Le Havre, nyss hemkommen från Irak.

En av de idémässiga arkitekterna till invasionen av Irak heter Michael Rubin, verksam vid det neokonservativa American Enterprise Institute och fd Irakrådgivare till försvarsminister Donald Rumsfeld. Idag ser han att en hel del amerikanska misstag har begåtts. Saam Kapadia ringde upp honom.

Khalid Salih, idag talesman för den kurdiska regeringen i norra Irak, och Thair Ismail, irakhandläggare vid Olof Palmes internationella center, diskuterar de kurdiska strävandena i Irak, federationstanken, fördelningen av resurser mellan olika intressegrupper, orsakerna till våldet och konsekvenser av ett eventuellt amerikanskt återtåg.

Assyrier och syrianer är en folkgrupp som det talas lite om i sammanhanget. Men den omkring en miljon människor det handlar om har fått det allt svårare i Irak efter invasionen. Attackerna på deras kristna kyrkor har ökat i omfattning och idag flyr de till den kurdiska regionen eller till grannländerna. Konflikts Silan Diljen har träffat Sargon Adam, fd assyrisksyriansk motståndsman, som tillbringat sex år i den väpnade grenen till Mesopotamiens Frihetsparti inne i Irak.

Hittills har den amerikanska regeringen kallat alla försök till självständighet och uppdelning av Irak för en ”no-starter”. Men nu kommer nya signaler från Bush-administrationen. Och i den amerikanska debatten talas allt oftare om en delning av Irak som vägen ut. Konflikts Mikael Olsson ringde upp Nabil Al-Tikriti, biträdande professor och mellanösternforskare vid Mary Washington University i Virginia, USA. Han har sin fars släkt kvar i Saddam Husseins hemstad Tikrit och är en engagerad debattör i frågan. Nabil al Tikritit kommenterar den senaste plötsliga omsvängningen i USA och talar om amerikanska beslutsfattares okunnighet som ett huvudproblem.   
  
 

Och Jeff Stein, journalist vid Congressional Qartely, har undersökt just den saken genom att under en tid ställa kontrollfrågor till kongressledamöter och företrädare för den amerikanska säkerhetstjänsten. Konflikts Daniela Marquardt bad Stein berätta om vad han fann.

I Konflikts andra del presenteras ett reportage signerat Saam Kapadia om en konferens vid institutionen för internationell folkhälsa vid Karolinska Institutet i Stockholm, där det sakkunniga samlats för att granska om Johns Hopkinsuniversitetets och Al Mustansiryainstitutets kontroversiella rapport om att mellan 400 000 och 900 000 personer dött efter USA:s invasion kan vara riktig. Johan von Schreeb vid KI intervjuas och dessutom samtal med en av rapportens tongivande forskare; Les Roberts vid John Hopkins. Forskarnas slutsatser, som presenterades i den vetenskapligt ansedda tidskriften The Lancet, har kritiserats skarpt av regeringarna i USA och Storbritannien, men forskarna får nu stöd för slutsatserna om oerhörda dödstal. 

I nästa vecka inviger Bildmuséet i Umeå utställningen ”Samtida arabisk bild: Irak”. Daniela Marquardt ger en förhandsglimt av innehållet med hjälp av intervjuer med den landsflyktige irakiske poeten och filmaren Sinan Antoon och curatorn Catherine David

Programledare: Saam Kapadia                              Producent: Mikael Olsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".