Islamism på Afrikas Horn Hoppet åter till södra Sudan

Lördag 4 november

Konflikt skildrar den växande islamismen på Afrikas Horn och krigsmullret som följer i dess spår.

Efter 15 år av laglöshet, våld och kaos börjar ordningen återvända till delar av Somalia. Sedan de islamistiska domstolarnas råd tog över makten i stora delar av landet vittnar befolkningen om att de äntligen vågar röra sig fritt i igen. Detta bekräftar också den svenska läkaren Karin Fischer Liddle som arbetar för Läkare utan Gränser i Somalia.

Men måste förändringen ske till priset av inskränkta personliga fri- och rättigheter? Olika krafter inom den breda rörelsen gör nu anspråk på ledarskapet och frågan är om den moderata eller fundamentalistiska linjen kommer att dominera. Den sydafrikanske statsvetaren Hussein Solomon, vid universitetet i Pretoria, redogör för spridningen av islamism i Somalia och Afrika.

Men återigen hotas Somalia av sönderfall. I konflikten mellan islamisterna och den tillfälliga övergångsregeringen, deltar också regionala och internationella aktörer - Saudiarabien, USA och inte minst Etiopien och Eritrea som har låtit sin långvariga rivalitet spilla över gränsen till Somalia.

I veckan ställdes de planerade fredssamtalen in sedan islamisterna anklagat Etiopien för att ha invaderat landet med 8.000 militärer. Enligt Etiopien handlar det bara om säkerhetsrådgivare. Vapenskramlet ökar för var dag. Regeringens och islamisternas militärstyrkor står nu bara några mil ifrån varandra. Om de drabbar samman riskerar hela regionen att  sättas i brand.

Samtal i studion med Marika Fahlén, särskild rådgivare för Afrikas Horn vid UD, och Abdirisak Aden, ordförande i Svensk-somaliska institutet.

I södra Sudan pågår den största folkvandringen på flera decennier. Fyra miljoner flyktingar återvänder med hopp om ett nytt liv i lugn och ro efter det långa och blodiga inbördeskriget som rasat i södra Sudan. Reportage av frilansjournalisten Therese Larsson.

Förhoppningarna på det självständiga Eritrea har förbytts i rädsla och besvikelse. Ungdomar ser ingen framtid i sitt hemland. Istället drömmer de om ett bättre liv någon annanstans, berättar Amanda Glans i reportage från Eritrea.

Kenyas främste författare Ngugi wa Thing’o har skrivit sin första bok efter 20 års tystnad. Wizard of the Crow - Kråkmagikern - är ett afrikanskt epos över ett galet århundrade. Maria Sjöqvist har intervjuat Ngugi wa Thiong’o.

Programledare: Saam Kapadia
Producent Daniela Marquardt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista