1 av 3
Ola Salo vid den omtalade invigningskonserten i Washington DC. Foto: Ida Nilsson
2 av 3
Hugo Chavez och Néstor Kirchner
3 av 3
Chavez och Lula

Lördag 11 november UPPRORET PÅ USA:s BAKGÅRD

om Latinamerikas nya ledare och

om en ny anti-amerikansk front under bildande samt

en ny bok om Latinamerika som laboratorium för nu aktuella metoder och misslyckanden i Mellanöstern

dessutom

om svenska The Arks inställda turné i ett USA som blivit känsligare för kritik

I skuggan av USA:s krig i Irak, Afghanistan och konflikterna med Iran och Nord-Korea har stora förändringar ägt rum i det som brukar betraktas som en amerikansk intressesfär; Latinamerika. I allt fler länder har mer eller mindre uttalat socialistiska och nationalistiska ledare tillträtt. Néstor Kirchner har regerat Argentina i drygt två år, den gamle vänsteraktivisten i Tupamaros, Tabaré Vásquez, vann valet i Uruguay förra året, liksom Evo Morales, indian och socialist, som vann i Bolivia. I år tillträdde också Michelle Bachelet, socialist och kvinna, i Chile och i Brasilien omvaldes Luiz Lula da Silva. I Nicaragua gjorde sandinisternas Daniel Ortega comeback som president i Nicaragua då han vann valet i veckan. I Peru förlorade Hugo Chavéz allierade Ollanta Humala knappt och i valet i Mexico  var den socialistiske agitatorn López Obrador bara en halv procent från presidentskapet. Vänstervågen är ett faktum och på olika sätt, i olika takt strävar de nya ledarna till att göra sina länder mer oberoende av USA.  

Ana Valdés, författare och kulturdebattör, berättar om sin egen fängelsetid i Uruguay och gamla vänner från vänsterrörelsen Tupamaros som idag iklär sig ministerkostym medan deras forna plågoandar mister sina pensioner och utreds för brott mot mänskligheten.

Terry Karl, professor i statsvetenskap och Latinamerikaexpert vid Stanford University i Kalifornien, USA, intervjuas om det hon kallar utrikespolitisk enögdhet och ett för USA till stora delar förlorat Latinamerika.

Nicholas Kozloff, författare till boken ”Hugo Chavéz: Oil, politics and the challenge to the US”, intervjuas i New York av Katarina Andersson liksom Jay Nordlinger, redaktör för konservativa National Review, som varnar för att USA kommer att vidta åtgärder om Chavez, som han kallar clown, går längre och blir ett reellt hot mot amerikanska intressen.

Daniel Ortega som under hela 80-talet kom att bli ledande symbolgestalt och utmanade USA den gången är tillbaka. I ett inslag signerat Amanda Glans intervjuas Sofia Sanchez, som bevittnade förloppet på plats i Nicaragua, då som sandinistaktivist. Stefan de Vylder, nationalekonom på plats i Managua vid sandinisternas förra maktövertagande, berättar om deras egna svårigheter med ekonomin och underminerandet av USA och betalda ”contras”. 

Konflikt ringer också upp Consuelo Ahumada, statsvetare vid Javerianauniversitetet i Bogotá, Colombia. Hon redogör för hopp och förväntningar på Latinamerikas nya vänsterregimer.

Kommentarer, analys och samtal i studio med Mauricio Rojas, själv flykting från den chilenska diktaturen på 70-talet, nu riksdagsledamot (fp) och docent i ekonomisk historia samt Rickard Lalander, forskare och statsvetare vid Latinamerikainstitutet i Stockholm, där han skrivit avhandling om Venezuelas politiska utveckling.

En ny bok i ämnet, ”Empires workshop: Latin America, the US and the rise of the new imperialism” av Greg Grandin, forskare i latinamerikansk historia vid New York University, presenteras. Där drivs tesen att de amerikanska metoder och misstag vi nu ser prov på i USA:s krig mot terrorn och i Mellanöstern utprovades i försökslaboratoriet Latinamerika. Av delvis samma individer som utgjort Bush-administrationens pådrivare i utrikespolitiken så långt.

Dessutom...

Höjt, hotfullt tonläge i USA

Randi Mossige Norheim berättar historien om den svenske artisten Ola Salos förflugna ord vid invigningen av svenska ambassaden i Washington, mordhoten som föjde och The Arks inställda USA-turné. Och om andra artister som utnyttjar ”freedom of speech”, men uppmanas att hålla mun och sjunga istället.

Programledare: Silan Diljen                                     Producent: Mikael Olsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".