1 av 8
May Chidiac efter attentatet
2 av 8
Bombattentatet mot Chidiac
3 av 8
Mohsen Bilal, Syriens informationsminister
4 av 8
Riad Seif
5 av 8
Robert Baer i tjänst
6 av 8
Robert Baer
7 av 8
Samir Kassirs bok
8 av 8
Ahmed Agiza sitter nu i egyptiskt fängelse

Lördag 18 november SYRISKT SPEL OCH LIBANONS KRIS

om bomberna i Beirut och

om hur Syrien spelar för säkerhet samt

om risken för spridning av sekteristiskt våld

Dessutom

om egyptieraffären och ett Sverige i skamvrån

Oron växer i mellanöstern. I skuggan av den eskalerande sekteristiska våldet i Irak befinner sig Libanon i en akut regeringskris. Sex ministrar har hoppat av regeringen. Alla är syrienvänliga, fyra av dem tillhör de shiitiska partierna Hizbollah och Amal som kräver. Shiiterna kräver fler ministerposter.

Krisen kom samtidigt som Libanons regering slutgiltigt skulle godkänna den internationella domstol som ska ställa mördarna av den förre premiärministern Rafik Hariri inför skranket. Hariri, som stod i spetsen för fronten mot syrisk närvaro i Libanon, sprängdes till döds av en bilbomb våren 2005 och FN:s utredning av mordet pekar ut den syriska säkerhetstjänsten och syrienvänliga krafter i Libanon som ansvariga för dådet.

Men trots Hibollahs och Amals ministrars avhopp godkände Libanons regering i veckan planerna för domstolen. Libanons syrienvänlige president, Emile Lahoud, vägrar godkänna den internationella domstolen och erkänner inte längre den decimerade regeringens legitimitet.

Konflikt ringde May Chidiac, sedan 20 år folkkär  programledare på Libanons TV LBC, som berättar om oron i Libanon, fortsatt syrisk närvaro och varför sedan ett år tillbaka saknar vänster arm och ben. May Chidiac, själv kristen libanes, är uttalat kritisk mot Syriens inflytande över Libanon. Det höll på att kosta henne livet. I vågen av attacker och mord på politiker och journalister som opponerat mot Syrien utsattes även Chidiac för ett attentat. Den 25 september förra året sprängdes hennes stadsjeep en bomb.

Sveriges Radios mellanösternkorrespondent, Cecilia Uddén, har besökt Damaskus och bidrar med ett reportage där en av de få oppositionspolitiker som vågar tala öppet om relationen till Libanon, Riad Seif, berättar om sitt arbete och ödet för andra oppositionella som tex den fängslade författaren Michel Kilo. Syriens informationsminister, Mohsen Bilal, bemöter kritiken.

Men det är inte bara den fortsatta närvaron i Libanon, trots tillbakadragandet av egna trupper, och misstankarna om beställningsmord som gjort att Syrien har hamnat i mediafokus den senaste veckan. Dagens New York Times skriver om ett möte redan för en månad sedan mellan förre amerikanske utrikesministern James Baker, som USA:s expertgrupp angående Irakkriget, och Syriens utrikesminister Walid Muallem. Tidningen refererar rykten om att de två diskutetarat ett amerikanskt förslag om att bryta bojkotten mot Syrien och Iran i utbyte mot samarbetsvilja i Irak.  

Sen kriget i Libanon i somras har den diplomatiska aktiviteten ökat gentemot Syrien. Flera europeiska regeringar har skickat sändebud till Damaskus men toppolitikerna har i stort sett uteblivit. Men nu har också Storbritanniens Tony Blair signalerat en omsvängning och sa att i sitt årliga utrikespolitiska linjetal man borde tala med syrierna.

Konflikt ringde Norges utrikesminister, Jonas Gahr Störe, som träffade Syriens president Bashar Al Assad i förra veckan.

Dessutom fick Konflikts Mikael Olsson tag i den förre CIA-agenten Robert Baer i hemmet i Colorado. Han blev känd för en bredare publik genom filmen Syriana som kom förra året. Den handlar om USA:s spel för att säkra sina oljeintressen i mellanöstern. Huvudrollsinnehavaren George Clooneys karaktär bygger på Robert Baers liv. I drygt 20 år tjänstgjorde Baer som operativt ansvarig agent på fältet i Libanon, Irak, Saudi-Arabien och Iran. Han har också skrivit boken ”See no evil” som filmens handling inspirerats av. Sedan dess har den arabisk- och farsi-talande Robert Baer gjort sig känd som en mycket kunnig kritiker av Bush-administrationens strategi i regionen, som han kallar den historiens största amerikanska politiska dårskap. Nu kommenterar han Mellanöstern i både böcker, dokumentärer och tidningar som Time Magazine och Vanity Fair.

Kommentarer i studio av Johan Gärde, doktor och forskare i religionssociologi vid Notre Dame University i Libanon och Hesham Bahari, översättare, författare och chef för bokförlaget Alhambra som dessutom har sina rötter i Libanon.

Bok belönad med bomb presenteras

Samir Kassir föddes i Libanon 1960 och verkade som historiker vid Université Saint-Joseph i Beirut och som skribent i ett flertal tidningar, däribland An-Nahar och Le Monde Diplomatique. Konflikt presenterar hans bok ”Den arabiska olyckan” som nu utkommer i svensk översättning. Kassir beskriver en arabvärld där politiskt förtryck och hård censur tävlar med fanatisk religiositet och främmande makters nykoloniala projekt om att göra livet svårt för miljoner människor. Resultatet blir allmän uppgivenhet, offermentalitet och slutenhet för omvärlden, som i sin tur förstärker den nedåtgående rörelsen. Men det har inte alltid varit så. Med exempel främst ur den arabiska 1800- och 1900-talshistorien visar Samir Kassir att araberna till alldeles nyligen omfattades av starka idéströmningar som värnade och utvecklade demokrati, tolerans, öppenhet mot omvärlden och ett fritt kulturliv. Kassir undviker att ge några mirakellösningar på dagens problem. Istället betonar han vikten av att araberna förändrar sin självbild och synen på den egna historien, för att på så sätt få kraft att förändra sin framtid. Boken skrevs 2004 och ett år senare, i juni 2005, blev Kassir offer för en bilbomb.

Dessutom i dagens Konflikt...

Egyptieraffären sätter Sverige i skamvrån

Om en annan olycka, också denna gång arabisk, men även svensk; berättelsen om hur sverige bröt mot de mänskliga rättigheterna och tortyrkonventionerna i fallen Agiza och al Zery. Nyligen riktades återigen allvarlig kritik mot Sverige för avvisningen av Muhammed Al Zery och Ahmed Agiza till Egypten för fem år sedan. Med det har Sverige alltså blivit ett eget kapitel i historien om hur kriget mot terrorismens försämrat de mänskliga rättigheterna. Den här gången är det FN:s människorättskommitté som konstaterar att Sverige har brutit mot grundläggande mänskliga rättigheter. FN:s tortyrkommitté drog samma slutsats i ärendet för ett drygt år sedan. Sverige uppmanas att kompensera männen för det lidande de utsatts för och se till att de kan återuppta det liv de levde innan greps; alltså återvända till Sverige. Konflikts Daniela Marquardt träffar britten som var fängelsekamrat med de båda egyptierna, Hanan Attia, Agizas övergivna hustru och den nu ansvarige ministern Tobias Billström och berättar om ett mörkt kapitel i svensk människorättshistoria.

Programledare: Saam Kapadia                              Producent: Mikael Olsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".