Lördag 25 november KRIGETS LAGAR - VEM SKYDDAR DE EGENTLIGEN?

Hur kommer det sig att ledare i vissa länder ställs till svars för krigsbrott medan andra kommer undan?

Kan man verkligen använda vapen som dödar civila urskiljningslöst bara för att de inte uttryckligen är förbjudna i internationella konventioner?

Hur skiljer man på legitima militära mål och civila områden när milisstyrkor gömmer sig bland civilbefolkningen? 

Det här är några frågor som vi söker svaren på i lördagens Konflikt. Samtal i studion med nyutnämnda ledamoten i FN:s Folkrättskommission Marie Jacobsson och Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet.

Vi skildrar olika exempel på konflikter och händelser som belyser behovet av men också begränsningarna i krigets lagar:

Den brittiske utrikeskorrespondenten Robert Fisk  och Haaretz-reportern Meron Rapoport om krigsförbrytelser under sommarens krig i Libanon.Muhamad Al-Deraji
, chef för organisationen MHRI, Monitoring of Human Rights in Iraq om USA:s fosforbombningar i Falluja.

Jan Pronk, Kofi Annans specielle - numera utkastade - sändebud i Sudan, om intressekonflikterna som avgör om övergreppen i Darfur ska betraktas som folkmord eller inte.

Denis Halliday, fd chef för FN:s Olja för Mat-programm i Irak. Efter 30 år i FN-tjänst är han frustrerad över dubbelmoral och maktkamp som förlamar världsorganisationen.

Masja Novikova, rysk dokumentärfilmare om situationen i Tjetjenien. Om det nödvändiga i att berätta vad som händer i denna bortglömda konflikt och rädslan för att bli tystad, liksom vännerna Anna Politkovskaja och förre ryske spionen Alexander Litvinenko.

Efter nyheterna berättar Konflikt om ännu ett mörkt kapitel i svensk människorättshistoria. I jakten på statsminister Olof Palmes mördare blev en hel folkgrupp, kurderna, stämplade som potentiella terrorister.

Konflikts reporter Silan Diljen har träffat två av de som hölls i kommunarrest och utsattes för telefonavlyssning och olaglig buggning, alltså avlyssning med dolda mikrofoner i sina hem. Hüseyin och Ismet vittnar om hur deras liv har förstörts.

DÅ fick Sverige skarp kritik från Internationella Juristkommissionen för behandlingen av de misstänkta kurderna. Och NU är Sverige på väg att införa laglig buggning för att bekämpa grova brott.

Programledare: Saam Kapadia
Producent: Daniela Marquardt