Saudiarabisk strid

Om en sekteristisk storspelare som kliver ut ur skuggan.

”Stepping into Iraq” löd rubriken till en artikel av en av det saudiska kungahusets rådgivare i onsdagens Washington Post. I artikel skriver Nawaf Obaid, chef för det Nationella Säkerhetsvärderingsprojektet i Saudiarabiens huvudstad Riad, att om USA lämnar Irak kommer Saudiarabien att gå in i Irak. Som de facto-ledare av världens sunniter kan Saudiarabien inte bara stå bredvid och se på när sunnimuslimer slaktas, skriver han.

”Säkert innebär ett saudiskt ingripande i Irak stora risker, det kan starta ett regionalt krig. Låt gå; konsekvenserna av att inte handla blir mycket värre”, avslutas artikeln.  

Artikeln publiceras bara dagar efter USA:s vice-president Dick Cheneys besök hos och överläggningar med Kung Abdullah om situationen i Irak.  Vad händer i spelet om Irak? Är hela regionen satt på risk?

Merit Wager, egenföretagare, skribent och framgångsrik bloggare, inleder med en betraktelse om sitt förhållande till Saudiarabien och den tid då hon var i saudisk tjänst. 

Interjvu med Abdel Bari Atwan, chefredaktör för tidningen al-Quds al- Arabi i London, som ges ut i flera länder i europa och mellanöstern.  Abdel Bari Atwan är en av världens mera framstående arabiska journalister och författare, som nu också är aktuell med en helt ny bok med titeln ”The secret history of al-Qa’ida”.  Senare i programmet intervjuas han om den, sin träff med Usama bin Ladin och al Qaidas saudiska finansiärer.  

Men först vill Abdel Bari Atwan tala om artikeln i Washington Post  som han anser måste tas på största allvar. Han varnar för att inbördeskriget mellan shiiter och sunniter i Irak nu kan komma att sprida sig över hela mellanöstern och gulfstaterna.

Huset Saud sitter inte bara på världens största oljefyndigheter utan en tickande social och politisk bomb säger Mawadi Al Rasheed. Själv ättling till den långa rad av emirer i släkten Rashid som en gång var främsta konkurrenter till huset al-Saud om makten, har hon kommit att bli en av världens ledande experter på Saudiarabiens historia och politik, med en lång rad böcker och artiklar i ämnet. Konflikts Mikael Olsson ringde upp henne på Kings College vid University of London där hon är professor i religionsantropologi, å hon anar nu en större kris ta form.

Dessutom intervju med en av de ledande saudiska oppositionella; Saad Al Fagih. Han leder oppositionsgruppen Movement for Islamic Reform in Arabia från London. Tidigare var han professor i kirurgi vid Riyadhs universitetssjukhus. Men 1993 fängslades han i Saudiarabien för sin inblandning i den saudiska reformrörelsen. Sedan dess har han stämplats som terrorist av USA. Al Fagih har vållat stor oro genom att lyckas arrangera gatudemonstrationer i Saudiarabien. Från London. Via egen TV-station. Nu när den möjligheten är stängd bygger han och hans anhängare istället ett kontaktnätverk av moskéer.   

Kommentarer i studio av Per Saland, ambassadör vid Utrikesdepartementets Mellanösternenhet med ansvar för frågor som rör bla Saudiarabien och regionens säkerhet. Han har lång erfarenhet från stationeringar i regionen. Dessutom deltar  Anne-Sofie Roald, islamolog och religionshistoriker vid Malmö Högskola, och själv besökt Saudiarabien.  Sedan i Konflikts andra del…

Bosnien T o R och tillbaks igen

Under den gångna veckan har Sveriges Radios kulturredaktion skildrat uppbrott och hemkomster ur olika perspektiv. Konflikts Daniela Marquardt följer familjen Arapovics flykt och flyttar. Från Stolac till Kungsör till Sarajevo och tillbaks till Kungsör - igen.

Enesa, Emma, Emir och Reza var några av de 60.000 bosniska flyktingar som fick en fristad i Sverige under krigsåren 92-95. De flesta kom hit med vad de kunde bära i ett par väskor. Tanken var att återvända så snart det gick - så snart kriget var över. Men veckor blev till månader och år. Många rotade sig här och valde att stanna kvar. Familjen Arapovic slets mellan hemma här och hemma i Bosnien. Och flyttade och flyttade.

Programledare: Saam Kapadia                              Producent: Mikael Olsson