Lördag 9 december ETT RÖDARE LATINAMERIKA

om omvalet av Hugo Chavez och Rafael Correas segerom den röda vågens rötter ochom revolutionsromantik som realpolitik dessutomreportage om arbetarmakt i marknadens Argentina

Hugo Chavez omvaldes i Venezuela i söndags med stor majoritet. Efter Rafael Correas och Lenin Morenos valseger  en vecka tidigare stod det klart att Ecuador också sällar sig till raden av latinamerikanska länder som de senaste åren fått regeringar med uttalad vänsterprofil. Men hur mycket är nödvändig retorik och hur mycket är egentlig praktik? Var finns lösningen på fattigdomen på världens mest ojämlika kontinent?

Leonardo Rosiello, författare och forskare vid Uppsala universitet. blev utvald till svensk valobservatör i Venezuela av Consejo Electoral Nacional, det venezolanska nationella valrådet. Konflikts Mikael Olsson fick tag på honom på hotellet Grand Melia i huvudstaden Caracas för ett kort samtal.

Inslag om Latinamerikas fattiga och rika. Tio procent av Latinamerikas rikaste människor åtnjuter 40 procent av hela kontinentens inkomster. Tio procent av de fattigaste tjänar inte ens 2 procent av inkomsterna. De senaste årens upplopp och protester i länder som Argentina, Ecuador och Mexico tyder på att de fattiga nu är otåliga. Miljontals väljare har nu satt sina hopp till de nya vänsterpresidenterna.

Terry Karl, professor i statsvetenskap vid Stanford University, intervjuas och säger att de Latinamerikas nya regeringar måste komma åt klassklyftorna om de ska hålla sig kvar vid makten. ”Förklaringen går århundraden tillbaka, vid tiden för koloniseringen av Latinamerika”, menar Terry Karl. Nora Castañeda, chef för Banmujer, venezolansk utvecklingsbank för kvinnor, intervjuas om fattigdomsreformer i Latinamerika.

Det är inte bara ekonomisk och politisk integration som pågår i Latinamerika. Även på kultur- och medieområdet samarbetar de nya vänsterregeringarna. Med Chavez i spetsen fick Latinamerika sin egen interkontinentala nyhetskanal, Telvisora del Sur, Telesur. Idéen var från början Fidel Castros, vilket kan vara förklaringen till att den retat framför allt den amerikanska regeringen. Men kanalen är igång och kampen om media och medvetande pågår. Nyligen lanserade Hugo Chavez också Villa del Cine, ett venezolanskt motdrag till Hollywood. En jättesatsning på inhemsk filmproduktion och biografbyggande. Men kritikerna upprörs över införandet av kvoteringsbestämmelser för utländsk film, TV och musik. Chavez försöker ta makten över tanken och ordet på sin väg mot diktatur hävdar de.

Larry Birns, chef för opionsbildnings- och forskningsinstitutet Council of Hemispheric Affairs i Washington, och en av Bush-regeringens hårdaste kritiker intervjuas. Han ser en spridning av Chavez medie- och filmoffensiv till andra Latinamerikanska länder. Och hans danske gästforskare Joel Kellberg ser en ny typ av media växa fram i Latinamerika.

Inslag om Colombia och våldet där förhandlingarna och
avväpningen av de paramilitära högerförbanden avbröts i veckan. Intervju med Maria McFarland, Colombiaexpert på människorättorganisationen Human Rights Watch och Cesar López, musiker och fredaktivist i Colombia.

Samtal i studio med Fredrik Uggla, statsvetare vid Uppsala universitet och Dick Emanuelsson, frilansjournalist som tvigades fly från hemmet i Colombia efter kritiska reportage deltar per telefon från Tegucigalpa i Honduras. Dessutom...

Argentinsk arbetarmakt

Tänk om de anställda på Electrolux dammsugarfabrik i Västervik, slagit upp tält å vägrat flytta på sig när arbetsgivaren sa att det var slut? Och sen själva tagit över fabriken? Det är vad som hände i Argentina när krisen slog till för precis fem år sen. Mängder av företag lades ner. Många anställda ställdes på gatan. Några flydde landet. En del började samla på sopor, men andra ockuperade sina arbetsplatser å fortsatte jobba utan chef. Nu går det bättre för Argentina. Men den som trodde att de övertagna företagen skulle försvinna när hjulen börjat rulla, hade fel. De finns kvar och antalet arbetsplatser som tas över av anställda blir fler. För fem år sen hade de lagen emot sig, i dag har dom den allt oftare med sig.

Reportage från Argentinas arbetarstyrda företag av Magnus Linton och Kajsa Norell.

Programledare:Silan Diljen                                 Producent: Mikael Olsson