Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.

Baker och Hamiltons Irak-rapport - vägen framåt eller återvändsgränd?

1 av 3
2 av 3
3 av 3
Burj Dubai på väg att bli världens högsta byggnad. /Pressens Bild


Lördag 16 december

”Situationen är allvarlig och blir bara sämre.” Så inleder förre utrikesministern James Baker och senatorn Lee Hamilton sin rapport om Irak.


Och det var höga förväntningar som mötte The Iraq Study Groups förslag om hur en total katastrof i Irak och hela Mellanöstern ska kunna undvikas. Men i debatten som har följt har rapportens 79 rekommendationer smulats sönder en efter en. En urvattnad kompromiss, ett skämt, gammal skåpmat, ännu ett svek. Så lyder omdömena från de hårdaste kritikerna. 
De välvilliga påpekar att den amerikanska allmänheten för första gången har fått en någorlunda sann bild av verkligheten i Irak men slutsatserna är inte desto mindre värdelösa.

Tillsammans med utrikesminister Carl Bildt och Eli Göndör, Mellanösternvetare, analyserar Konflikt innehållet och det politiska och mediala spelet kring Baker och Hamilton-kommissionens rapport.  Vilka är författarna, deras politiska arv och agenda? Hur trovärdiga och realistiska är deras förslag? Och hur har de tagits emot i de berörda länderna?

Hör Charles Krauthammer, neokonservativ debattör och krönikör på Washington Post, som avfärdar rapporten som rena farsen. Och han får medhåll i sin kritik från vänsterkanten av George Packer, reporter vid The New Yorker.

De irakiska kurderna minns det stora sveket 1991. Efter det första Gulf-kriget följde de USA:s uppmaning att göra uppror mot Saddam Hussein. Men de fick aldrig det stöd de hade väntat sig av USA. Revolten slogs ned med stor brutalitet av Saddam Husseins styrkor och 1-2 miljoner kurder tvingades på flykt. Talesmannen för det kurdiska styret i norra irak Khaled Salih ser riskerna för ett nytt svek i Irak-kommissionens rekommendationer.   

I den långa raden av rekommendationer efterlyser rapportens författare ett större internationellt engagemang. EU:s utrikes-politiske talesman Javier Solana förklarar hur han ser på EU:s roll i Mellanöstern.

Rapporten pekar också på konflikten mellan Israel och Palestina som en av grundorsakerna till oron i Mellanöstern - och en av nycklarna till en lösning.
- Nonsens, svarar man i Israel. Det håller inte att ständigt och jämt skylla på Israel istället för att ta itu med de egna problemen.
- Just det, säger man i Palestina. Äntligen har de förstått vad det handlar om. Israels ockupation och övervåld föder extremism och terror i palestiniernas namn, utan att vålds-verkarna egentligen bryr sig om palestiniernas situation. Det säger ledamoten av det palestinska parlamentet Hanan Ashrawi.    

I Konflikts andra timme skildrar frilansreportern Marcus Hansson arabemiratet Dubai där emiratierna har blivit en liten minoritet och känner sig allt mer främmande i sitt eget land. Gästarbetare utgör 95 procent av invånarna. Många utnyttjas som billig arbetskraft i Dubais många skrytbyggen.
De lever under bedrövliga förhållanden i läger och tjänar knappt ihop till sitt eget uppehälle än mindre till att försörja familjen i hemlandet. 

 

 
Producent: Daniela Marquardt
  


Programledare: Saam Kapadia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".