Kinas expansion - hot eller möjlighet

Lördag 20 januari

Kina växer med oöverträffad kraft. En årlig tillväxtökning med 10 procent det senaste decenniet saknar motsvarighet någon annanstans. Vilka konsekvenser har detta i och utanför Kina? Hur ser riskerna ut och vilka möjligheter erbjuder denna utveckling?

Allt fler kinesiska investerare söker sig till Sverige men vad blir det av deras stora löften? Konflikts reporter Randi Mossige-Norheim har följt i spåren efter myggmedelsmiljardären Mr Li från Småland till Lappland.
Av hans många utfästelser återstår idag bygget av Dragon Gate i Älvkarleby, som enligt planerna ska bli ett kinesiskt kultur- och handelscentrum.
Hans tidigare projekt har lagts ned när det visade sig att ”kraften” och ”energiflödena” inte var de rätta. Lurade kommunalråd talar om en ny, omvänd imperialism.

Hör Johan Persson (s), kommunstyrelsens ordförande i Kalmar, där ett annat stort handelscentrum håller på att byggas, om varför Dragon Gate är ett varnande exempel för deras verksamhet.
Kina-analytikern Frédéric Cho, vid HQ-bank, har just återvänt från Shanghai och jämför de mindre seriösa kinesiska aktörerna här med svenska investerare som kunde vara minst lika naiva i Kina på 80-talet.
I samtalet deltar också Kai Hammerich, generaldirektör för ISA, Invest in Sweden Agency, som ofta lovordat Dragon Gate-projektet.

I mötet mellan så olika kulturer är det inte konstigt att det också blir fel, säger den amerikanske Kina-analytikern Andy Roth, vid CLSA, med 20 års erfarenhet av Kina. Vi kan vänta oss såväl seriösa som naiva investerare och rena bedragare, säger han. Men än viktigare är hur Kina tacklar de inhemska problemen – miljöförstöring, beroendet av utländska företag, bristen på egna innovationer och mycket annat.   

Den franske liberale debattören Guy Sorman pekar på den djupa klyftan mellan Kinas stora fattiga landsbygdsbefolkning och de stadsbor som får ta del av det växande välståndet. Här ligger en allvarlig risk för stor social oro. Det är inte hållbart att 20 procent av kineserna ska bli rika på bekostnad av de övriga 80 procenten.
Guy Sorman har skildrat sina intryck av Kinas ekonomiska expansion i boken L’Année du Coq (2006). På svenska finns hans bok Barfotakapitalism.

Konflikt följer upp rapporteringen om folkgruppen uigurer i västra Kina. Efter terrorattentaten i USA den 11 september 2001, har också Kinas förtryck av den egna muslimska befolkningen hårdnat. Sveriges Radios korrespondent Hanna Sahlberg har besökt Xinjiang-provinsen – eller Östturkestan, som uigurerna kallar sitt område.  

Programledare: Saam Kapadia
Producent: Daniela Marquardt