1 av 4
Filmen Ahlaam - Drömmar - av Mohamed Al Daradji
2 av 4
3 av 4
Ny strategi - skapa förtroende
4 av 4
Kan fler soldater lösa krisen i Irak?

Sista chansen för Irak?

Hör mannen bakom USAs senaste strategi
och skrämmande vittnesmål om helvetet i Irak

Lördag 3 februari

När president George Bush nyligen presenterade sin nya strategi för Irak handlade det framför allt om militära åtgärder, bland annat en förstärkning av den amerikanska styrkan i Irak med 21.500 soldater. Men en växande kör av kritisker hävdar att det inte går att lösa politiska problem med militära medel.

I veckans Konflikt hör ni generalen Jack Keane, en av rådgivarna bakom den senaste planen för Irak – en plan som han betraktar som den sista chansen för USA i Irak. Jack Keane är medförfattare till rapporten ”Choosing Victory for Iraq” för den neokonservativa tankesmedjan American Enterprise Institute. Han deltog också i planeringen av invasionen 2003.
– Vårt stora misstag var att vi inte förutsåg upproret, annars var invasionen brilliant, konstaterar Jack Keane.

I studion samtalar Abir Alsahlani, politiker från Bagdad och överstlöjtnant Stefan Ring vid försvarshögskolan om brister och möjligheter i planen.

I den nya strategin ingår också att de amerikanska soldaterna ska ändra sitt beteende, bygga förtroende och skapa trygghet för den irakiska befolkningen. Frågan är hur det ska gå till i en miljö så genomsyrad av våld, terror och osäkerhet och där detta förknippas med den amerikanska ockupationen.

Hör vittnesmål från Bagdad. Bloggaren Nabil, 19 år, berättar om den fasansfulla händelsen i tisdags, när hans granne förblödde efter att båda benen sprängts bort i ett granatanfall.

Nyanlända flyktingar vittnar om det totala kaoset, som inte är begränsat till Bagdad, utan är lika vanligt i deras hemstad Mosul, i Randi Mossige-Norheims reportage från Södertälje.

Dödssiffran för amerikanska soldater är nu över 3.000 men bland dem som har haft turen att överleva och få återvända hem lider många av svår posttraumatisk stress. I Patricia Foulkrods dokumentärfilm ”The Ground Truth” berättar veteraner från Irak om hur de förvandlades till dödsmaskiner, som sköt mot alla som kom i deras väg. Många plågas av sina upplevelser men blir avfärdade som störda när de söker hjälp.

De irakiska filmarna Duraid Munajim och Mohamed Al Daradji, regissör till filmen Ahlaam (Drömmar), möts för första gången i Fredrik Wadströms rapport från Göteborgs Filmfestival. Trots det omöjliga i att göra film i Bagdad idag hyser de förhoppningar om att kunna bygga upp en framtida filmindustri i sitt sargade hemland.

Programledare: Saam Kapadia
Producent: Daniela Marquardt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".