1 av 4
Hugo Chavez besöker Fidel Castro på sjukhuset.
2 av 4
Buena Vista Social Club
3 av 4
Fidel går men Raul stannar
4 av 4
Marianne Goldman i Kuba 2007

Kuba utan Fidel men Castro behåller makten

Lördag 10 februari

Kuba och Fidel Castro har varit ett i 47 år. Men nu är den 80-årige revolutionärens dagar räknade och spekulationerna har redan i full gång  om vad som ska hända när Fidel är borta. Kommer kubanerna att göra uppror? Eller kommer de att överge landet i en massflykt när Fidel släpper taget om Kuba? Kommer exil-kubanerna att ta över? Eller kommer USA att dra åt snaran ytterligare – för att tvinga fram en förändring inifrån?


Enligt Kuba-kännaren Julia E. Sweig på tankesmedjan Council on Foreign Relations kommer ingenting att hända. Kuba har redan gått in i post-Fideleran, anser hon. Det lugna och kontrollerade maktskifte som i praktiken har ägt rum visar bara hur orealistisk och okunnig Bush-regeringen är om förhållandena på Kuba när man förväntar sig en folklig resning mot en förmodad avskydd diktator.


Också utomlands har Kuba, revolutionen och Fidel Castro haft en alldeles särskild attraktionskraft. Dramatikern Marianne Goldman minns sin första resa till Kuba. Som 25-åring i början på 70-talet var hon djupt imponerad över det kubanska folkets engagemang och Kubas framsteg. Men hon såg också begynnande sprickor i fasaden. Nu, 30 år senare har hon återvänt till Kuba och skildrar sina kluvna intryck i ett personligt reportage.

                           


I studion samtalar vi med den kubanske författaren René Vazquez Díaz som lever i Sverige sedan mitten av 70-talet och Thomas Gustafsson, journalist på Aftonbladet och Kuba-kännare, aktuell med boken Kuba som kom ut i höstas.


MUSIKENS MAKT
För tio år sedan spreds den kubanska musiken som en löpeld över världen, tack vare den amerikanske bluesgitarristen Ry Cooders musikaliska möte med gamla kubanska musiker, som resulterade i skivan Buena Vista Social Club. Plötsligt förbyttes bilden av Kuba som en sluten och sträng diktatur mot visionen av ett varmt, välkomnande land av salsasvängande och sensuella livsnjutare. Men vad handlar Buena Vista-effekten egentligen om? Hör Claes Andreassons intervju med Reese Erlich, radioproducent och Kubakännare, om mytbilden av Buena Vista Social Club.


Fidel Castro och den kubanska revolutionen har också inspirerat den vänstervåg som sköljt över Latinamerika på senare år. En av Castros största beundrare är Venezuelas president Hugo Chavez som gärna för Fidels ideologiska arv vidare.


Vem tjänar egentligen mest på relationen mellan Kuba och Venezuela - Kuba som får olja för 2 miljarder dollar årligen eller Venezuela som får kubanska läkare och revolutions-konsulter? 

Programledare: Saam Kapadia
Producent: Daniela Marquardt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".