Flyktingtrycket ökar - men vem har mest behov av vem?

Lördag 17 februari

Kriget i Irak hotar leda till en av de största flyktingkatastroferna i modern tid. Idag lever 2 miljoner irakier på flykt i andra länder. Den siffran kan stiga till så många som 2,7 miljoner innan årets slut, det är långt fler än det internationella samfundet kan hantera, varnar FNS flyktingorgan UNHCR. Sverige är ett av de länder som tar emot förhållandevis många irakier. Förra året fick över fyratusen irakier permanent uppehållstillstånd och Sverige framhålls gärna i internationella media som ett föregångsland när det gäller att ta hand om de som flyr. Trots att många av de som fått komma hit, har tvingats lämna sina barn i Irak. Helt enkelt för att de har hunnit fylla 18 år under tiden som ansökningarna har prövats.

Hör Randi Mossige Norheims reportage från Södertälje där hon träffar bland annat Suaad som är från Irak. Det var sex år sen hon träffade sina båda söner. Då var de 14 och 15 år. Nu har Migrationsverket beviljat Suaads man uppehållstillstånd, men inte hennes barn som har hunnit fylla 18 under den fyra år långa asylprocessen här i Sverige. Då räknas de enligt svensk lag som ”anhörig utanför kärnfamilj” och ges därför inte uppehållstillstånd.

För några dagar sedan fick 369 flyktingar från södra Asien och Afrika äntligen gå i land i Mauretanien. Deras fiskebåt hade fått motorhaveri och drivit till havs i tio dagar för att ingen ville ta emot flyktingarna. Spansk polis är nu på plats för att skicka tillbaka dem till sina ursprungsländer men eftersom de saknar id-handlingar vet ingen var de hör hemma. Troligtvis hamnar de som illegala migranter i Spanien, där de sugs upp av den svarta arbetsmarknaden, säger Michael Tschanz, chef för IOM (International Organization of Migration) i Mauretanien.

Samtidigt förbereder sig Europa på flyktingtrycket genom att satsa på upptrappad gränskontroll och nya övervaknings-system. Till Frankrike kommer en stor del av invandrarna från landets forna kolonier, som Algeriet. Frilansreportern Amanda Glans besöker hamnstaden Marseille där de illegala invandrarna jobbar svart för stadens invånare.

Men nu är det dags att riva murarna och öppna gränser, det anser den brittiske författaren och ekonomijournalisten Philippe Legrain. Vi har bara att tjäna på att släppa in alla som vill komma hit och arbeta. De behöver oss och vi behöver dem, konstaterar Legrain, som nyligen kom ut med boken Immigrants: Your country needs them ...

Filmaren Gorki Glaser-Müller kom som 11-åring till Sverige första gången. Hör hans personliga betraktelse om ett omtumlande möte.

Programledare
Daniela Marquardt
daniela.marquardt@sr.se

Producent Petra Quiding
petra.quiding@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista