SÄPO köpslår med anhöriga till fängslade svenskar i Etiopen

Lördag 14 april

Sen början av februari har fyra personer från Sverige hållits fängslade i ett militärfängelse i Addis Abeba i Etiopien. Inga anklagelser har riktats mot dem och de vet inte vad de är misstänkta för.

De greps i januari på gränsen mellan Somalia och Kenya, och satt först fängslade i Kenya, innan de i strid mot internationell rätt flögs till Somalia och sedan vidare till Etiopien.

Fram till den 23 mars hävdade svenska utrikesdepartementet envist att man inte visste något om var de gripna fanns eller vilka de var. Nu står det klart att UD hade all information redan i slutet av januari utan att låta de anhöriga få inte veta något.

Dessutom hade säkerhetspolisen redan börjat intressera sig för de anhöriga. Brodern till en av de gripna, förhördes av Säpo, som också försökte att värva honom som informatör. I utbyte mot upplysningar om somaliers förehavanden i Sverige skulle gå fortare att få broderna släppt ur fängelset i Etiopien, enligt Säpo.

Säkerhetspolisens informationsdirektör Anders Thornberg förnekar att Säpo skulle försöka värva informatörer.
- Skulle det visa sig att enskilda medarbetare har gjort något som man inte ska göra så vidtas det naturligtvis åtgärder och upprättas en anmälan. Men det här låter inte som någon verksamhet som säkerhetspolisen sysslar med, säger Anders Thornberg.

Säpo spelade också en avgörande roll när en av fångarna, 17-åriga Safia Benaouda, släpptes den 27 mars. UD lyckades helt enkelt inte komma i kontakt med fångarna. För det behövdes Säpo.

Men Safia Benaoudas fästman Munir Awad är ännu kvar i fångenskap tillsammans med Osman Yasin Ahmed, som Konflikt berättade om den 24 mars, samt ytterligare en person. I veckan visades några av fångarna upp i den etiopiska statstelevisionen. Och i ett uttalande från den etiopiska regeringen sades att fångarna behandlas väl, och att alla deras rättigheter tillgodoses.

Det är märkligt att olika länders underrättelsetjänster tycks ha självklart tillträde till fångarna i Etiopien medan utrikesdepartementen inte får träffa dem. Det säger Clara Gutteridge vid den brittiska människorättsorganisationen Reprieve.
- Man tillåter att de hålls fångna och förhörs men inte att de får någon hjälp, konstaterar Clara Gutteridge.

Svenska utrikesdepartementet vägrar fortfarande att säga något om de fängslade i Etiopien och hänvisar till ett kort uttalande: ”Vi arbetar aktivt och har omfattande kontakter men vill inte uttala oss om processen. Vi tror att detta bäst tjänar det här fallet och det bygger vi på att det fungerade för att få loss den 17-åriga flickan.”

Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg uppmanar Sverige att tydligt stå upp för sina medborgare när deras mänskliga rättigheter kränks så som nu sker i Etiopien. Och han befarar att fängelset i Addis Abeba ingår i det nätverk av hemliga fängelser som USA använder för att kunna hålla personer fångna och förhöra dem utan omvärldens insyn.
- Den metoden är inte tillåten, konstaterar Thomas Hammarberg. Det är så viktigt också för effekterna av åtgärderna mot terrorismen att man håller sig till spelreglerna.

I Konflikt medverkar också Christian Åhlund, generalsekreterare för den internationella juristorganisationen ILAC, advokat Michael Lindén och Janne Flyghed, professor i Kriminologi vid Stockholms universitet.

Lyssna på tidigare Konflikt om säpos roll i det internationella kriget mot terrorism:

Berättelsen om de fängslade svenskarna i Etiopien.

Om hur säkerhetspolisen går den brittiska underrättelsetjänstens ärenden i Göteborg.

Programledare: Saam Kapadia
Producent: Daniela Marquardt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista