En ny och farligare atombombsera

Lördag 21 april

Kärnvapenmakterna satsar återigen på produktion av nya vapen för att byta ut gamla. USA och Ryssland har fortfarande tusentals stridsspetsar riktade mot varandra o ligger i ny konflikt om missilförsvar i Europa. Nordkorea har provsprängt sin första bomb. I veckan startade Irans centrifuger för tillverkning av kärnbränsle. Kina har övningsskjutit mot satelliter. Och fler står på kö för att förvärva kärnteknologikunnande.

Det kalla krigets män har tagit till orda och varnar för den ofattbart destruktiva kraft som de själva var med och byggde upp. I en artikel i Wall Street Journal i januari i år, uppmanade USA:s tidigare utrikesministrar Henry Kissinger, George Schultz och flera andra framstående politiker, världens kärnvapenmakter att göra verklighet av sina åtaganden att rusta ned. De talar om en ny nukleär era – farligare än den under kalla krigets dagar.

Enligt det internationella nätverk av kärnfysiker som regelbundet bedömer de nukleära riskerna har i år flyttat fram domedagsklockan till fem minuter i tolv. Så nära midnatt har den inte stått på flera decennier.


I Konflikt medverkar Hans Blix, ordförande i den oberoende internationella kommission om massförstörelsvapen, WMDC, som släppte sin slutrapport ”Weapons of terror” för snart ett år sedan. Sedan dess har han rest världen runt för att presentera kommissionens slutsatser. Även om mottagandet har varit blandat, tycker han sig skönja en svag medvind på senare tid.

Steve Andreasen, chef för försvar och strategisk vapenkontroll vid USA:s nationella säkerhetsråd under president Clinton, är en av de som undertecknade uppropet i Wall Street Journal. Han efterlyser en modig vision om en kärnvapenfri värld – annars blir varje handling för att säkerställa befintliga kärnvapens säkerhet onödig eller hotfull.

I Storbritannien har det pågått en hätsk debatt om att ersätta de pensionsfärdiga Tridentubåtarna med modernare vapensystem. Flera ministrar har avgått i protest och det var tack vare oppositionens stöd som Labour-regeringen fick igenom sitt förslag. Lee Willett vid det brittiska försvarets forskningsinstitut menar att det är nödvändigt att behålla brittiska kärnvapen som en förhandlingsbricka. Bara då kan man med kraft förhandla om nedrustning hävdar han.

I USA har Bush-regeringen nyligen gett klartecken till ta fram en helt ny generation kärnvapen, så kallade ”Tillförlitliga Ersättningsvapnen” (Reliable Replacement Warheads). Meningen är att de nya RRW-vapnen ska bli mer tillförlitliga, billigare att underhålla och att de inte kommer att kräva nya provsprängningar. Men kritiker hävdar att det blir precis tvärtom. Och invånarna i närheten av testplatsen i Nevada oroa sig för att testerna ska återupptas. Reportage av Claes Andreasson.

I Ryssland anklagar man USA för att provocera fram en ny kapprustning. Det är bland annat planerna på att installera ett missilförsvarssytem i Polen och Tjeckien som har väckt enorm ilska. På senare tid har många ryska experter kritiserat USA:s ensidiga agerande och hävdar att det kalla kriget håller på att återuppstå. Det säger Rose Gottemoeller, som är chef för den amerikanska tankesmedjan Carnegies kontor i Moskva.

Mellanösterns Gulfstater (Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten) har länge hävdat att de inte har några intressen av kärnenergi och än mindre av kärnvapen. Istället har de förespråkat en zon fri från massförstörelsevapen i regionen. Men på senare tid har Gulfstaterna verkat allt mer öppet och aktivt för att utveckla egna kärnenergiprogram. Det som driver på är utvecklingen i Iran, förklarar Nicole Stracke, forskare vid den privata tankesmedjan Gulf Research Center i Dubai.

Personlig betraktelse av författaren Peter Handberg som nyligen kom ut med boken Undergångens skuggor, missiler och möten. Reportage från resor bland människor i och omkring kärnvapenbaserna i Baltikum.

Programledare: Mikael Olsson
Producent: Daniela Marquardt
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista