Rättsröta i terrorns spår

Konflikt lördag 19 maj 2009. Om sambandet mellan skräck för terror, rädsla för extrem islamism och rättsosäkerhet för muslimer och om terroristanklagad svensk medborgare som försvann i Marocko och ytterligare en på FN:s terroristlista dessutom den brittiske ambassadören som fick sparken för sin kritik och ett nytt danskt parti med en ledare som kritiserar aningslösa ”halal-hippies”

Det här programmet skulle handlat om något annat. Men reaktionerna i de mail vi fick från lyssnarna efter förra lördagens program om svenskarna fängslade i Etiopien fick oss att fundera och tänka om.

Mailen innehöll, som vanligt, en blandning av beröm och kritik. Men det fanns några som stämde till eftertanke. En brevskrivare ifrågasätter vår förmåga till objektivitet och ifrågasättande. En annan person skriver att ”Konflikts medlidandeperspektiv alltid gäller de misstänkta eller konstaterade terroristernas och mördarnas. I program efter program attackeras de försök som görs världen över för att få slut på det besinningslösa mördandet”. Och ett tredje exempel: ”Ju mer jag hörde desto mer misstänksam blev jag mot er tendens. Stark vinkling mot de elaka svenska myndigheterna och naturligtvis SÄPO. Inte en enda fundering kring Youssef och hans svenska fru, som hade tänkt åka till ett riktigt muslimskt land (Somalia) för att barnen skulle lära sig arabiska och lära känna kulturen.” De här synpunkterna belyser frågor som vi tror att många tänker på och som vi som gör Konflikt ställer oss dagligen.  

Konflikts Mikael Olsson började med att ringa upp Jens Rappholdt och Albert Ellestad, två av de lyssnare som skickade delvis kritiska mail. 


Vi har i en rad reportage och program berättat om svenska medborgare och i Sverige boende personer, som hamnat i svårigheter i kriget mot terrorn.

Det har handlat om de två egyptierna Mohammad Alzery och Ahmed Agiza som avvisades i största hemlighet till Egypten med hjälp av CIA-personal som drogade och fjättrade de två under transporten till Egypten 2001. Efter FN-kritik upphävde regeringen i mars Alzerys avvisningsbeslut. Men när den frisläppte Alzery nu söker om nytt uppehållstillstånd avslås hans begäran av migrationsverket efter att SÄPO inkommit med bedömningen att han är en säkerhetsrisk. Grunden för den misstanken är fortfarande sekretessbelagd och därför omöjlig att pröva eller bemöta. Agizas, som fortfarande är fängslad i Egypten, har i veckan fått sitt avvisningsbeslut hävt av svenska regeringen och hans ärende ligger nu hos Migrationsverket.

Vi har också skildrat vad som hänt de tre svenskar som fortfarande sitter fängslade i Etiopien. Dom greps på gränsen mellan Somalia och Kenya när dom försökte fly undan kriget i Somalia i januari. Fortfarande har de inte fått reda på vad de anklagas för. Safia Benaouda som också satt fängslad där har släppts och kommit hem till Sverige där hon vittnat om misshandel och tortyrliknande förhörsmetoder.

Och förra veckan berättade vi om Youssef från Rinkeby i Stockholm. Han kom till Sverige för femton år sen och har permanent uppehållstillstånd här. Tre gånger har Youssef sökt svenskt medborgarskap de senaste tio åren och varje gång har hans ansökan avslagits med hänvisning till SÄPO-misstankar som varit sekretessbelagda och därför inte möjliga att pröva eller bemöta.

Den här veckan berättar vi om ytterligare några fall som berör Sverige. Det första handlar om en 54-årig svensk medborgare som greps under ett besök med sin svenska familj i hemlandet Marocko. Natten mot annadag jul stormade ett dussin män familjens bostad i staden Tetouan och mannen försvann. Han sitter fortfarande fängslad i Marocko och Konfllikts Mikael Olsson ringde hans dotter Fatima som berättar om natten då hennes pappa försvann. Mannens dåvarande svenska juridiska ombud, advokat Abdel-Hay Alami berättar också om en annan fd klient, en 41-årig svensk medborgare som hamnat på FN:s terroristlista och fått sina tillgångar frysta av svenska regeringen.


I studion samtalar och kommenterar Thomas Bodström (s), fd justitieminister och nu ordförande i riksdagens justitieutskott Ira Mallik, chefredaktör för tidskriften Re:public Service och Mohammad Fazlhashemi, idéhistoriker vid Umeå universitet.   


I förra veckans program intervjuade vi den tidigare CIA-chefen Michael Scheuer som var den som utvecklade systemet med utomrättsliga gripanden och utlämningar till länder där påstådda terrorister kan torteras och avrättas utan insyn från omvärlden.
En som har sett effekterna av detta system med så kallade ”extraordinary renditions” är den förre brittiske ambassadören i Uzbekistan - ett av de länder dit CIA:s hemliga flygningar gick. Craig Murray berättar om hur han fick kännedom om tortyrmetoder, hur uppgifter från tortyrförhör dök som listor och tveksamma bevis mot påstådda terrorister. När han upplyste brittiska regeringen om felaktigheter fick han sparken. Konflikts Daniela Marquardt träffade honom när han var på stockholmsbesök i veckan.  

I Danmark väckte debatten om Mohammed-satirerna en hård
 debatt om islam. Den mycket populäre syrienfödde politikern Naser Khader spelade en aktiv roll och nu startar han ett nytt politiskt parti – Ny Alliance. Han menar att det är en plikt att bekämpa islamism och religiöst förtryck. De som inte gör det  kallar han ”halal-hippies”; övertoleranta värderelativister med en god portion okunskap och aningslöshet. Och deras drottning? Ja, hon  är en ledande svensk politikerkollega, hävdar Naser Khader som intervjuats av Lars Mogensen.     

Programledare: Daniela Marquardt                         Producent: Mikael Olsson