Frigivna svenskars öde väcker frågor

Om fyra svenskar som flydde, fängslades och förhördes i Etiopien.

Vi har i Konflikt i flera program (se länkar för att lyssna på dem nedan) berättat om svenskarna som reste till Somalia och hamnat mitt i två krig. Först kriget i Somalia och under flykten från det – mitt i kriget mot terrorismen. Nu berättar de allihop för Konflikts Randi Mossige-Norheim om hur de greps, om fängelset, om förhör av amerikansk och andra utländska säkerhetstjänster, om tortyr och misshandel och om hur svenska myndigheter agerat i fallet. En berättelse som väcker många frågor.

Den 18 december förra året flög Youssef, Monir och Monirs flickvän Safia från Dubai i Förenade arabemiraten till Somalias huvudstad Mogadishu. Enligt egen utsago för att besöka ett land som dom som troende muslimer var intresserade av. Deras anhöriga har i tidigare intervjuer här i Konflikt berättat att de lockades av läget i Somalia där de islamiska domstolarnas förbund lyckats skapa relativt lugn och styrde Mogadishu enligt sharialagarna. Den svenske medborgaren Osman var redan där i ett helt annat ärende, att hjälpa sin somaliska hustru och barn.

Problemet var att det av klaner och religiösa grupperingar sammansatta Islamiska domstolarnas förbund samtidigt utpekades av USA som sympatisör till och agerade med stöd från al Qaida. Och vidare anklagelsen att de Islamiska domstolarnas förbunds Somalia var ett härbärge för internationella terrorister.

Den 28 december lyckades etiopiska och somaliska styrkor med stöd av USA inta Mogadishu och störta dom islamiska domstolarna. Några dagar tidigare hade det svenska utrikesdepartementet uppmanat alla svenska medborgare att lämna Somalia och ta sig till Kenya och den svenska ambassaden i Nairobi. Under flykten grips samtliga svenskar, antingen i Somalia eller Kenya, förs tillbaks till Somalia och sedan till förvaring i plåtlådor i ett läger utanför Addis Abeba.

I sin berättelse nämner samtliga män att de utsatts för tortyr i samband med förhören. Förhör som, enligt de frisläppta, nästan uteslutande handlar om deras verksamhet och kontakter i Sverige.

Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter och Anna Wigenmark människorättsjurist från Svenska Helsingforskommittén kommenterar berättelsens detaljer i studion.

Då flera delar av de frisläpptas berättelse berör vad som tidigt kommit till svensk ambassadpersonals kännedom om tex tortyr och utlämning från Kenya i strid med internationell rätt har vi försökt få svar från politiskt ansvarigt håll; Utrikesminister Carl Bildt eller kabinettssekreterare Frank Belfrage om vad svensk regering gjort och avser göra. Men då de båda är på tjänsteresa intervjuas istället chefen för UD:s presstjänst, Nina Ersman.

Även svensk säkerhetspolis agerande och arten av samarbete med inblandade utländska säkerhetstjänster väcker frågor. De hade vi gärna ställt till SÄPO:s ledning, men vi fick istället följande skriftliga svar från Anders Thornberg, operativ chef och kommunikationsdirektör vid säkerhetspolisen:

”Säkerhetspolisens prioriterade uppgift är att förebygga och beivra terrordåd. Vi arbetar på uppdrag av Sveriges riksdag och regering och följer naturligtvis svensk lagstiftning. Säkerhetspolisen arbetar målmedvetet på att bli mer öppna mot omvärlden, bl.a. i syfte att öka förståelsen för vårt svåra arbete.

Men när det gäller operativa ärenden, uppgifter om enskilda personer, inhämtning genom källor och samarbete med utländska samverkanspartners kan vi, av flera anledningar, inte öppet redovisa vad vi gör. Det skulle vara direkt kontraproduktivt och leda till att vårt arbete skulle kunna omöjliggöras. Vi har flera gånger tidigare redovisat dessa skäl till radioprogrammet Konflikt.

Inför lördagens program har Konflikt skickat över detaljerade frågor i ett ärende som handläggs av Utrikesdepartementet. Säkerhetspolisen kan inte kommentera en annan myndighets arbete.

Vi är övertygade om att den uppmärksamme lyssnaren förstår att en säkerhetstjänst inte kan bedriva sitt svåra kontraterrorarbete öppet i ett radioprogram.”

Vi hoppas att vi kan återkomma med frågorna om hur svenska myndigheter värnar rättssäkerheten i vårt eget krig mot terrorn.

Programledare: Saam Kapadia                            Producent: Mikael Olsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".