1 av 2
Foto: Sol-Britt Molin
2 av 2
Agneta Ramberg

Det krympande PalestinaKonflikt om det krympande Palestina; om barriärer, bosättningar och byggloven som palestinierna inte får och om det instängda östra Jerusalem, allt mer avskärmat från palestinierna på Västbanken.

Konflikts Agneta Ramberg sänder från Ramallah på Västbanken. Med i Ramallah finns Sveriges generalkonsul i Jerusalem, Nils Eliasson, ambassadör  för de palestinska områdena och Jerusalem, och Cecilia Uddén, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent.

Idag finns cirka 470 000 bosättare på Västbanken. Området är är fyllt av vägspärrar och palestiniernas handlingsutrymme är starkt begränsat. Möjligheten att ta sig till östra Jerusalem är i princip omöjligt utan de tillstånd som blir allt svårare att få. 

Idag är det allt fler som talar om att få till en ekonomisk fred mellan israeler och palestinier. Ett led i detta är att få Jenin på fötter. Initiativet kom från Tony Blair som är den så kallade kvartettens representant i Mellanöstern. Tanken var att försöka börja längst ner och bygga förutsättningar för fred genom att skapa en fungerande ekonomi, hitta investeringar och pengar till nya projekt, efter att den palestinska myndigheten rensat upp bland kriminella ligor och militanta miliser. Men det är många som är kritiska till vad satsningarna faktiskt lett till. Arbetslösheten är fortfarande skyhög. Det som hänt är att säkerhetsstyrkorna har ökat i antal.

FN: s organ för humanitär koordinering OCHA har just kommit med en skarp rapport där man kräver att Israel ska sluta riva palestinska bostäder i östra Jerusalem. De här rivningarna, det har varit kring tjugo bara hittills i år, sker med motiveringen att det handlar om svartbyggen utan bygglov. Men säger FN, de israeliska myndigheterna ger inte tillräckligt många bygglov åt palestinier i östra Jerusalem och har aldrig gjort det. Det palestinska östra Jerusalem ockuperades samtid med Västbanken 1967, men till skillnad från Västbanken har Israel annekterat östra Jerusalem och befolkat det med nära 200.000 israeliska bosättare. Det är en annektering som inte är erkänd, östra Jerusalen anses vara ockuperat och bosättningarna strider mot internationell rätt. Allegra Pacheco är biträdande chef på FNs humanitära koordineringskontor i Jerusalem. En ockupationsmakt får inte flytta in sin egen befolkning på ockuperat område, säger hon

Vi ser ett idag i Mellanösternprocessen mer aktivt USA under Barack Obamas ledning. Både från USA och EU kommer tydliga ordalag om att en tvåstatslösning, med en palestinsk stat vid sidan av Israel som den enda lösningen. Samtidigt har Israel en ny regering, en högerrreging som  inte har bundit sig vid en tvåstatslösning och utrikesminister Avigdor Lieberman som själv är bosättare är trött på det han kallar slagord. Agneta Ramberg och Cecilia Uddén åkta till Liebermans bosättning och träffade där den svenskättade bosättaren Leif Weissmann som tycker att araberna som befinner sig i det som idag är Israel och på Västbanken och Gaza skulle mot ersättning transporteras till Jordanien.

Programledare: Agneta Ramberg
Producent: Marie Liljedahl

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista