Uigur döljer sitt ansikte vid demonstration utanför kinesiska ambassaden i Stockholm. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix

Hatade spion

Om spionage i dagens Sverige. Bodens fästning, Ericsson högteknologi och FRA i all ära. Enligt SÄPO är invandrare det som lockar flest spioner till Sverige. Hör Randi Mossige-Norheim prata med offer till den uiguriske spion som nyligen dömdes till fängelse – och hör henne intervjua hans kinesiska agentkontakt. Hör om dissidenterna som förföljs på Facebook. Hör om den irakiske landslagsfotbollsspelaren som bevakades av Saddams spioner i Södertälje, och vars öde plundrades i röran efter USA:s invasion. Hör om vår tids mest bortglömda brott mot rikets säkerhet: flyktingspionage.

Det pågår politisk förföljelse i Sverige. Så utrycker sig Säkerhetspolisen i sina rapporter. Utländska makters underättelseorgan som genom kartläggning, hot, utpressning, mutor, desinformation och i värsta fall våld försöker tysta kritik av den egna regimen bland boende i Sverige. Det är just detta brott som döljer sig bakom de återkommande fallen av utvisade diplomater, i genomsnitt en utvisning om året det senaste decenniet. Men det ligger en skugga över brottet, som drabbar många landsflyktiga här som upplever att deras fruktan inte tas på allvar, utan istället lätt stämplas som paranoida.

Men i undantagsfall blir uppmärksamheten större. Som i det nu aktuella fallet med en uigurisk man som för tre veckor sedan dömdes till fängelse i ett år och fyra månader. Då var det 13 år sen någon senast dömdes för "grov olovlig underättelseverksamhet" som brottet kallas i lagtexten. Mannen hade många vänner bland uigurerna i Stockholm, så när han greps i juni förra året var det många uigurer som blev chockade när dom fick reda på att deras vän rapporterat till sina kinesiska kontaktpersoner om allt dom haft för sig, om demonstrationer, asylärenden och om enskilda uigurers hälsotillstånd. Konflikts Randi Mossige-Norheim tog reda på hela berättelsen.

"Flyktingspionage" är en populär term, men leder tanken fel. Det inte bara flyktingar som är föremål för utländska agenters intresse och påtryckningar utan också regimkritiker, oppositionella, opinionsbildare och statstjänstemän inom till exempel sociala myndigheter och migrationsverk. Den juridiska termen är "olovlig underättelseverksamhet". Konflikts och SR Internationals Kris Boswell sökte svaret på hur utbredd den här typen av spioneri egentligen är, och fick svar från säkerhetspolisen chefsanalytiker Wilhelm Unge och Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap.

För tre månader sedan kommenterade justitieminister Beatrice Ask problemet med att lagstiftningen så sällan leder till åtal. Men än tyder inget på att regeringen fäster större allvar vid möjligheten att beivra "olovlig underättelseverksamhet" och ta misstänkta "flyktingspioner" till rättegång oftare. Så landsflyktiga och svenskar med utländsk bakgrund får fortsätta leva med en ofta obekräftad, obevisbar känsla av att vara övervakade, påminda om det gamla landets ofrihet i sitt nya hemland. Varje fotograf, taxichaufför eller journalist som vill ställa några frågor kan utgöra ett hot. Det var något Konflikts och SR Internationals Hiba Daniel upplevde när hon försökte få några vittnen att nappa.

När Saddam Husseins regim föll efter den amerikanska invasionen 2003 plundrades den irakiska säkerhetstjänstens arkiv. Bland de dokument som då dök upp visade ett att Ghassan Heamed, mittback i Södertäljes stolthet Assyriska FF, en gång folkhjälte i Iraks landslag, också varit kartlagd. Konflikts Robin Olin åkte till Södertälje och hittade en berättelse om gamla övervakningsuppgifter som förgiftar nuet, om svek och försoning.

Programledare: Mikael Olsson
Producent: Ivar Ekman

Mer om ämnet:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".