Konflikt lördag 31 januari

P1 kl 09.03, repris kl 22.05

I murens skugga: lördagens program tar upp den omstridda israeliska barriären runt Västbanken. Israel har fått hård kritik för att säkerhetsbarriären - eller muren - inte följer 1967 års gränser mot Västbanken, utan på flera håll skär djupt in i det palestinska territoriet. Det hindrar palestinierna att ta sig fram, oavsett det är till sjukhus eller arbetsplatser, och det har lett till svåra umbäranden för människorna som lever i de ockuperade områdena.


Konflikt intervjuar den israeliske dokumentärfilmaren Yoav Shamir som i filmen Checkpoint - Vägspärr - berättar om de förödmjukande procedurerna som pågår vid Israels militära vägspärrar.Förödmjukelse och förtvivlan är också grundtonen i Cecilia Uddéns reportage från Västbanken, där hon bland annat möter barn som blivit experter på att härma ljudet av stridsvagnar och missiler.


Dessutom medverkar Cordelia Edvardson, mångårig korrespondent i Israel, om hur hennes arbete har förändrats genom åren.Konflikts Randi Mossige-Norheim möter Shahram Khosravi som kom från Iran till Sverige 1988. Under mardrömslika förhållanden flydde han sitt hemland, för att under ett år driva som illegal, statlös flykting i Pakistan och Indien. Reportage om flykt, människosmuggling och murar i ett allt mer stängt Europa.Det blir inrikesrapporter från Rosta i Örebro och Latikberg utanför Wilhelmina, Jan Guillou är avundsjuk och så slår vi upp ett nytt ord i Lindroths Lexikon.Dessutom som alltid Radioteater - den tredje och sista delen i Alexander Ahndoril hisstriptyk ”Du skall inte dräpa”.