Konflikt lördag 14 februari

P1 kl 9.03, repris 22.05

Världen sedd från en talarstol: veckans program har bland annat lyssnat lite närmare på den utrikespolitiska debatten som ägde rum i onsdags. Hur ser egentligen ett svenskt perspektiv på världspolitiken ut? Skulle en utomjording som pl ötsligt damp ner i riksdagen, kunna nå några högre insikter hur världen är beskaffad?

Journalisterna, tillika författarna, Maceij Zaremba och Anders Ehnmark diskuterar.

Den här veckan har över 100 personer fallit offer för två attacker mot irakier som samarbetat med ockupationsmakten. Men vilka är dessa självmordsbombare? Finns det någon grund för USAs uttalanden om att Al-Qaida kan vara inblandat? Konflikt intervjuar Max Rodenbeck, som skriver om arabvärlden för bl a The Economist och The New York review of books.

Konflikts reporter Randi Mossige-Norheim besöker hemmet för missbrukare och psykiskt sjuka, där polisen i en razzia för en tid sedan hittade kanyler, narkotika och sprit. Men verksamheten fortsätter och kommunerna skickar dit vårdbeh övande. Hör historien om besvärliga människor och ett vårdhem i förfall.

Och vad är egentligen ett så kallat kvinnligt skrivande? Finns det en särskild genre och varför i så fall? Kulturredaktionens Maja Aase gästar programmet, som också uppmärksammar det faktum att talskrivaren Sam Seaborn i TV-följetongen Vita Huset var med i för sista gången i svensk TV i måndags. På riktigt heter hans förebild Michael Waldman och Konflikt ringer upp och pratar om fiktion kontra verklighet.

Och som vanligt: svensk avundsjuka, rapporter från Konflikts inrikeskorrespondenter och så Radioteaterns Hissen, denna gå ng ”Stressad lycka”, av Lise Indahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".