KONFLIKT lördag 28 februari

P1 kl 9.03, repris 22.05

Imperiets fall: veckans program tar bland annat upp den franske antropologen och demografen Emmanuel Todds bok ”Låtsasimperiet. Om det amerikanska systemets sönderfall”, som nyligen givits ut på svenska. Todd hävdar att dagens USA blir allt mer beroende av omvärlden och att den amerikanska världsdominansen kommer att vara över inom en överskådlig framtid. Konflikt har bjudit in frilansjournalisten, tidigare på Svenska dagbladet, Mats Johansson och Handelsanställdas förbundsekonom, Stefan Carlén.

Konflikt intervjuar också Tony Judt - historieprofessor vid New York University - som skrev en mycket uppmärksammad essä i New York review of books i höstas. Där föreslog han att Israel ska förvandlas från att vara en judisk stat till att bli en binationell stat, där judar och araber har samma rättigheter. Trots att förslaget har presenterats av andra tidigare, orsakade Judt en upprörd debatt.

Hör Tony Judt om varför Israel inte är bra för judarna.

Efter den svenska regeringens kovändning när det gäller övergångsregler för personer från de blivande medlemsländerna i EU - hur ser polackerna i Sverige på uttalanden om ”social turism”? Konflikts reporter träffar bland andra civilekonomen Kristian som jobbar svart som hantverkare för att försörja sin familj i Polen och besöker en polsk förening som firar Karneval med dans och svensk nubbe.

Och så läser vi mattidningar tillsammans med Ulrika Kärnborg, journalist och författare, och kulturredaktionens Karsten Thurfjell. Konflikt intervjuar också kokboksförfattaren Donald Boström som befinner sig på kokboks-VM i Barcelona.

Dessutom rapporter från våra inrikeskorrespondenter, Suzanne Osten är avundsjuk och så åker vi förstås Hiss i radioteaterns regi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".