Om maktförhållandena i världen

P1 lördag 20 mars kl 9.03, repris 22.05

Ett år efter Irak-krigets utbrott: veckans program ägnar mycket tid åt att analysera säkerhetsläget och maktförhållandena i världen, ett år efter att USA gick in i Irak. Vilka är USAs intentioner med initativet i ”greater middle east” som man kallar det - och hur har mellanösterns makthavare svarat på det? Och vad händer nu i Europa efter Madrid-attacken 4 mars och hur resonerar amerikanerna kring det som skett?

Dessa och andra frågor diskuteras bland annat av Ulla Gudmundson, säkerhetspolitisk expert, Carl Bildt och Urban Ahlin (s), ordförande i riksdagens utrikesutskott. Det blir också telefonintervjuer med Christopher Hitchens, författare och bl a kolumnist i Vanity fair, författaren Jen Banbury i Bagdad och Claes Ryn, professor i statskunskap i Washington.

Demonstrationer mot president Bush, USAs utrikepolitik och globalisering, är något vi vant oss vid på senare år. Många av de unga som deltar är i allra högsta grad politiskt aktiva och engagemanget kan röra allt från bostadsbrist till frågor om klass och kön. Konflikts reporter Nina Solomin har träffat radikalfeminister och husockupanter i Stockholm.

Dessutom blir det förstås rapporter från Konflikt inrikeskorrespondenter, svensk avundsjuka och en ny hisscen i regi av Radioteatern - denna gång ”Hjälpas åt” av Lise Indahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista