Konflikt

P1 lördag 27 mars kl 9.03, repris 22.05

 

Mellanöstern efter mordet på Sheikh Yassin: protesterna har ljudit starka under veckan efter måndagens israeliska helikopterattack mot Hamasledaren Ahmad Yassin. I Gaza har hans efterträdare Ab al-Aziz Rantissi uppmanat till hämnd och den israeliska krigsmakten håller högsta beredskap.

EUs ledare fördömde attacken för att strida mot internationell rätt. Vita huset tog däremot inte avstånd från attacken, utan uppmanade parterna till lugn och besinning.

Men vad vann premiärminister Ariel Sharon på att mörda hamasledaren? Och hur låter den inrikespolitiska debatten i Israel så här några dagar efter dådet? Konflikt intervjuar bland annat Zeev Schiff, militär kommentator på tidningen Haaretz och den kända palestinska taleskvinnan Hanan Ashrawi. Dessutom ringer Cecilia Uddén upp sin gamle vän, skräddaren Farouk i Gaza.

Dessutom tar vi upp det stundande arab-toppmötet som skulle ha ägnats åt diskussioner om refomer och demokratisering, men som nu kommer att handla om just krisen efter Yassins död.

Konflikts reporter Randi Mossige-Norheim har besökt Avesta och skildrar mötet med en symbol, visenten. Reportage om hur visenten - europas motsvarighet till bisonoxen - blev Avesta jernverks varumärke, men som inte längre får plats i nyare tiders affärkoncept.

Det blir naturligtvis också en inrikesrapport från Västkusten, svensk avundsjuka, ett nytt ord i Lindroths lexikon och en ny hisscen i radioteaternas regi, den här veckan ”Otakt” av Lise Indahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista