Lördag 17 april

Brännpunkt mellanöstern

I veckan ställde sig president Bush bakom Sharons politik på Västbanken och den så kallade färdplanen för fred verkar ha nått vägs ände. Dagen innan sa president Bush på en presskonferens att ”vi förändrar världen” - minst sagt en underdrift kan tyckas... Konflikt ringer upp USA, Israel och Irak för att samtala om den senaste tidens händelseutveckling.

Konflikt intervjuar bland annat den israeliske författaren och journalisten Akiva Eldar om premiärminister Sharons besök i vita huset och vi tittar vi närmare på hur arabisk media skildrar den pågående krisen i Irak.

”Uttalanden efter mötet mellan den israeliske premiärministern Ariel Sharon och USA:s president George Bush är oroande och ger upphov till en rad frågor” sa utrikesminister Laila Freivalds efter onsdagens Vita Hus-träff. Periodvis har den svenska socialdemokratin hållit hög svansföring i mellanösternfrågan - hur ser den egentligen ut i dag? Kommentar i Konflikt av Sveriges Radios Björn Elmbrant.

Dramatikern Marianne Goldman medverkar också med en resedagbok från Israel.

Konflikts reporter Randi Mossige-Norheim har grävt i den västgötska myllan. Där hittade hon entusiatiska hembygdshistoriker som ligger i fejd med länsstyrelsen om en förmodad minnessten - en gång rest över en fallen järnålderskung. Reportage om minnesmärken och historiesyn.

Dessutom rapporter från inrikeskorrar, svensk avundsjuka med skådespelaren Anita Björk, Lindroths lexikon och en hisstur med Radioteatern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista