Lördag 1 maj

USA & Europa - förhållande med förhinder?

Dagen då 10 nya länder blir medlemmar i EU, diskuterar Konflikt USAs förhållande till Europa: hur ser amerikanerna på européerna, vad är det för föreställningar som styr politiken - och vad kommer att hända med de s k transatlantiska förbindelserna? Vad innebär ett utökat EU för USAs förhållande till Europa?

Vi tar bland annat upp Robert Kagan, författare och neokonservativ forskare vid Carnegie Endowment for International Peace, och hans senaste essä om USA, Europa och världsordningen.

Gäster i studion är Per Wirtén, Arena, Jan Söderqvist, Axess och Annika Ström-Melin, Sveriges Radio - med på telefon från Wien, författaren och journalisten Richard Swartz.

Och skulle Europa kunna göra mer i mellanösternkonflikten? Konflikt intervjuar Dianne Butto, rådgivare åt den palestinska förhandlingsdelegationen.

Minns ni flyktingkatastrofen utanför den australiensiska kusten augusti 2001? Det norska lastfartyget Tampa räddade 438 afghanska flyktingar från att drukna, efter att en överlastad flyktingbåt kapsejsat. Det var fartygets kapten, Arne Rinnan, som beslöt att ta upp de skeppsbrutna - en handling som blev storpolitik och utlöste diplomatisk kris mellan Australien och Norge.

Konflikt reporter Randi Mossige-Norheim har träffat Arne Rinnan, som berättar om det som hände och hur det påverkar hans liv än i dag.

Dessutom blir det förstås en inrikesrapport, denna gång från Möllevångstorget, svensk avundsjuka med Gudrun Schyman och ett nytt ord i Lindroths lexikon.

Och sist åker vi som vanligt Hiss med radioteatern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista