Lördag 8 maj

Tortyrskandalen i Irak

Vilken betydelse kommer bilderna från Abu Ghraib-fängelset att få för president Bush och USAs krig i Irak? I veckans program intervjuas författaren och journalisten Tariq Ali, bl a om övergreppen mot de irakiska fångarna och vilka konsekvenser det kan få för den arabiska opinionen. Konflikt ringer även upp Sidney Blumenthal, förre president Clintons rådgivare, som menar att president Bush nu har skapat ett gulag i Irak.

Och kan detta också bli en vändpunkt för USA, där kritiken mot Irakkriget blir mer entydig? Finns det paralleller till hur opinionen svängde när det gällde Vietnamkriget? Konfliktstudion gästas av Erik Åsard, chef för Nordamerikainstitutet vid Uppsala universitet, och Norstedts förlagschef Svante Weyler.

Hur påverkas islamistiska rörelser av det som sker och går det att se en spridningseffekt världen över? Nils Horner lämnar ett reportage från Pakistan, där den extrem-islamistiska rörelsen växer sig allt starkare. Konflikt talar också med Berndt Thamm, tysk terrorexpert som forskat och skrivit om internationell kriminalitet under decennier och dessutom medverkar Magnus Ranstorp, terrorexpert vid St Andrews universitetet i Skottland, direkt på telefon.

I helgen inleds en judisk filmfestival i Stockholm, där bland annat filmen Hebrew Hammer visas - en actionkomedi där hjälten bär hatt, kippa, läderrock och stora pistoler. Det är den första ”jewsploitation”-filmen - med en judisk superhjälte i centrum - och är ett uttryck för en blomstrande och rätt självsäker judisk kultur som finns bland urbana yngre människor i USA idag.

Men hur ser det ut här? Konflikts Nina Solomin intervjuar regissören Jonathan Kesselman - och jämför med stämningen i den judiska minoriteten i Sverige.

Dessutom blir det förstås som vanligt en inrikesrapport, denna gång från Latikberg, ett ord i Lindroths lexikon och svensk avundsjuka i författaren Aris Fioretos tappning. Och sist åker vi naturligtvis hiss med Radioteatern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".