Lördag 15 maj

Tortyr & moral

Först i veckans program tar vi avstamp i republikanen John McCains uttalande om att halshuggningen i Irak visar skillanden mellan amerikaner och ”barbarerna”, som han kallar dem. Finns det smutsigt och rent våld? Finns det situationer där tortyr är försvarbart? Vad innebär det för supermakten USA - vår tids romarrike - att man kallar fienderna för barbarer?

I studion Carl Rudbeck, redaktör för Timbrotidskriften Smedjan och på telefon Svenska Dagbladets korrespondent Cecilia Edvardson

Konflikt intervjuar också Max Rodenbeck, författare och journalist för bland annat The Economist och New York Review of books, om islam och reformvilja.

Medan västvärlden är angekägen om att islam ska anpassa sig tilld en moderna eran, intar de flesta muslimer en okritisk inställning till sin religion. Hur påverkar detta kulturklimatet och synen på kunskap?

Det är inte särskilt vanligt att människor bara försvinner. Enligt polisen är det ungefär trettio personer om året som försvinner och där polisen inte heller hittar några kvarlevor. Konflikt har träffat en kvinna vars make försvann spårlöst 1991.Tio år senare dödförklarades han. Men så en dag i mars i år, dök han upp igen... Reportage av Randi Mossige-Norheim.

Dessutom blir det ett resebrev från Iran signerat Agneta Klingspor, inrikesrapporter från Ramsta och Fisksätra, svensk avundsjuka, ett ord ur Lindroths lexikon och givetvis Hissen - den här gången en monolog av Eva Ström, ”jag respekterar min rädsla”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista