Lördag 22 maj

Krisen i Gaza

Hittills har det dödats drygt 40 palestinier i den israeliska militäroffensiven, som är den blodigaste och mest omfattande i Gaza på decennier. Vi talar med Dr. Heidar Abdel Shafi, en av palestiniernas mest framstående företrädare. Han var med i mellanöstern-förhandlingarna på ett tidigt stadium, men tog samtidigt redan för många år sedan avstånd från Arafats fredsprocess. I Konflikt ger han sin syn på utvecklingen i Rafah och palestiniernas situation.

Det blir också ett resebrev från Jerusalem, signerat Willy Silberstein, utrikeschef på Ekot.

Familjerna Saud & Bush: i Konflikt intervjuas bland annat författaren och journalisten Craig Unger om hur han menar att relationerna mellan Saudiarabiens makthavare och Bushadministrationen ser ut.

Unger har nyligen gett ut boken ”House of Bush, house of Saud”, som ligger högt på den amerikanska bäst-säljar-listan, men som i Storbritannien anses innehålla så känsliga uppgifter att hans förlag beslutat sig för att inte ge ut den.

Dessutom talar vi med forne amerikanske ambassadören i Saudiarabien, James Aikens, om hans syn på Ungers teorier och hans uppfattning om det numera all mer ansträngda förhållandet mellan USA och Saudiarabien.

Nu är det sex veckor kvar till det amerikanska maktöverlämnandet. Konflikt ringer upp Peter Gailbraith, bl a tidigare amerikansk ambassadör i Kroatien och nedrustningsexpert, som i en artikel för New York review of books beskriver USAs dilemma och vilka möjliga lösningar som finns för ett framtida Irak.

I Sverige antas 7000-11000 människor gått under jorden för att undvika en beslutad utvisning. De som hjälper dem tycker att de gör en självklar, human insats. Men det finns de som hävdar att en del välmenande så kallade ”gömmare” bidrar till onödigt lidande för människor som inte har någon rimlig chans att få stanna i landet.

Konflikts reporter Nina Solomin har träffat en asylsökande familj som gömmer sig - och den kontaktperson som hjälper dem.

Dessutom får Konflikt inrikesrapporter från Sverigekorrespondenterna, ett ord av Bengt Lindroth och svensk avundsjuka. Och åker hiss förstås med radioteatern - ”Leif och Nunzia” av Ambjörn Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".