Lördag 29 maj

Konst & Politik

I veckans program ställs frågan - är vi på väg mot ett mer politiserat konstklimat? Kan filmer som till exempel Michael Moores ”Farenheit 9/11”, som vann Guldpalmen på Cannefestivalen, innebära att samtidskulturen blir mer intresserad av kommentera politiska skeenden? Konflikt har bjudit in journalisterna och författarna Anders Ehnmark, Mikael Timm, Mustafa Can och Moa Matthis till studion för att diskutera konst och politik - politiken i konsten. Kan 70-talets politiska konstvåg upprepas?

Det blir också ett inslag om den amerikanska konstscenen, och en intervju med konstnären Carl Johan de Geer om hans grafiska blad ”USA mördare”, som han just tryckt en ny serie av.

Konflikt talar också med Sidney Blumentahl, Clintons förre rådgivare, om möjligheterna för president Bush att tona ned Abu Ghreib-skandalen - och med filosofiprofessorn Avishai Margalit om USA och skuldkänslor: kommer amerikanerna - och kanske västvärlden - att erkänna skuld inför ett fortsatta svårighete i Irak?

Randi Mossige- Norheim har träffat Adnan Adawi, 62 år och maskiningenjör.

För 13 år sedan blev han arbetslös och det gör honom till en i statistiken - en av över hundratusen människor födda i utlandet som hamnat utanför den svenska arbetsmarknaden. Hör hans berättelse om att bo i Sverige, men att ändå inte riktigt vara en del av det svenska samhället.

Dessutom blir det förstås inrikesrapporter från våra Sverigekorrespondenter, Lindroths lexikon, svensk avundsjuka och en åktur med Radioteaterns Hissen, denna gång VVS av Gunilla Abrahamsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista