Lördag 5 juni

D-dagen, européerna & amerikanerna

På söndag samlas ministrar och presidenter från både Europa och USA för att fira 60- årsminnet av invasionen av Normandie. Den så kallade D-dagen, som var början till slutet för den tyska ockupationen, skapade starka band över över Atlanten - européerna och amerikanerna slogs tillsammans och offren var stora i kampen mot fascismen. Under kalla krigets dagar var den transatlantiska förbindelsen stark, men när muren föll 1989 började relationerna att förändras.

Vad har hänt med förhållandet mellan USA och Europa de senaste femton åren och hur har USA som enda kvarvarande supermakt förvaltat sin roll gentemot sina gamla allierade? Och hur ska oenigheten kring Irak-krisen lösas?

De här frågorna diskuteras i Konflikt med bland andra den brittiske historikern och författaren Timothy Garton Ash, den tyska tidningen Die Zeits chefredaktör Josef Joffe och Rysslandsexperten Anders Åslund.

Kritiker hävdar att amerikanska medier har behandlar president Bush med silkesvantar, men håller det på att förändras efter tortyrskandalen och misslyckandena i Irak? Intervju med Eric Alterman, skribent i amerikanska The Nation.

Just nu sjungs det i Sverige, på studentfester, skolavslutningar, bröllop... Och sånghäften tas fram och snart slås TVn på för säsongspremiären av programmet Allsång på Skansen. Det sägs att det är typiskt svenskt att sjunga på det här sättet tillsammans - men vad är egentligen allsång och vilka sjunger med? Reportage av Randi Mossige-Norheim.

Dessutom blir det förstås rapporter från våra inrikeskorrespondenter, svenska avundsjuka, Lindoths lexikon och givetvis - radioteaterns Hissen, den här gången ”Det lilla som finns kvar” av Gunilla Abrahamsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista