Lördag 5 juni

D-dagen, européerna & amerikanerna

På söndag samlas ministrar och presidenter från både Europa och USA för att fira 60- årsminnet av invasionen av Normandie. Den så kallade D-dagen, som var början till slutet för den tyska ockupationen, skapade starka band över över Atlanten - européerna och amerikanerna slogs tillsammans och offren var stora i kampen mot fascismen. Under kalla krigets dagar var den transatlantiska förbindelsen stark, men när muren föll 1989 började relationerna att förändras.

Vad har hänt med förhållandet mellan USA och Europa de senaste femton åren och hur har USA som enda kvarvarande supermakt förvaltat sin roll gentemot sina gamla allierade? Och hur ska oenigheten kring Irak-krisen lösas?

De här frågorna diskuteras i Konflikt med bland andra den brittiske historikern och författaren Timothy Garton Ash, den tyska tidningen Die Zeits chefredaktör Josef Joffe och Rysslandsexperten Anders Åslund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista