Lördag 12 juni

Att bygga demokratier

I veckan togs viktiga steg på vägen mot ett självständigt Irak. Säkerhetsrådets FN-resolution fick ett brett internationellt stöd på onsdagen, även från de länder som riktat hård kritik mot USA:s Irakpolitik. G8-länderna har också varit samlade och president Bush tog tillfället i akt för att presentera sin plan för demokratisering av den muslimska världen, ”Broader Middle East Initativ” - en plan som redan fått mycket kritik, bland annat för att utelämna konflikten mellan israeler och palestinier.

Men samtidigt som världens uppmärksamhet riktas mot Irak, fortsätter kräftgången i Afghanistan. Konflikt intervjuar författaren Ahmed Rashid om utvecklingen i Afghanistan - om rekonstruktionnen av landet, demokratins möjligheter och om skillnader och likheter med krisen i Irak. Vi samtalar också med demokratiexperten Thomas Carothers, verksam vid Carnegiestiftelsen i Washington, om Bushs plan för mellanöstern och Irak.

Till studion kommer Ingmar Karlsson, islamolog och Sveriges generalkonsul i Istanbul, för att bland annat kommentera Turkiets roll i regionen.

Tor Billgren går på utställningen Territories i Malmö Konsthall, Randi Mossige-Norheim gör ett reportage om hemlängtan till Irak och Nina Solomin undersöker det faktum att människan har hår - över hela kroppen - och ändå vill många helst bli av med det. Oftast till ett högt pris.

Dessutom blir det rapporter från våra inrikeskorrespondenter i Sörmland och Skåne, Lindroths lexikon, svensk avundsjuka med Per Garthon och förstås - hissen med radioteatern, denna gång ”När det finns hiss” av Gunilla Abrahamsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista