Palestinier springer genom tårgas, bärandes på egyptiska flaggor, när de genomför en protest vid muren vid Bilin på Västbanken. FOTO: AP/Nasser Ishtayeh

Fredsprocessen i skuggan av de arabiska upproren

Om hur konflikten mellan Israel och Palestina påverkas när den politiska kartan i regionen ritas om. Medan marken rämnar under Arabvärldens skenbart orubbliga regimer tycks det område, som i decennier sökt en förändring, ha kört fast i konfliktens staus quo. Men vad händer om missnöjets tryckvågor också välter pjäserna i spelet om en framtida palestinsk stat? Vi söker svar i Ramallah, Tel Aviv, Washington och Doha, liksom hos två stycken utrikesministrar.

Det kan tyckas som en märklig ironi att den konflikt som varit synonym med Mellanöstern och där en lösning bara blir mer och mer akut - där tycks allt gå i stå - medan det rör på sig med full kraft i länderna runt omkring. Eller är det i själva verket så att det rör på sig med en ny intensitet också här, fastän det överskuggas av de dramatiska omvälvningarna på andra håll i regionen?
Kan den som händer nu öppna upp för nya lösningar i en fredsprocess, som i dagsläget varken har någon fred i utsikt eller präglas av någon pågående process - eller kommer alla inblandade parter att envist klamra sig fast vid inkörda positioner?
Svaren på de frågorna lär säkert dröja länge än. I Konflikt idag ska vi vrida och vända på några av de många stötestenar som så länge kantat vägen till fred i Mellanöstern.

Konflikts Daniela Marquardt har pratat med två utrikesministrar, Sveriges Carl Bildt och Norges Jonas Gahr Störe, båda har just besökt Mellanöstern. Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe väckte stor uppmärksamhet i israelisk media när han förklarade att Norge kan komma att överväga ett ensidigt erkännande av en Palestisk stat om det visar sig att förhandlingsvägen inte leder någon vart. Carl Bildt är däremot entydig med att Sverige vill vänta med ett erkännande tills, som han säger, det faktiskt finns en stat att erkänna.

Strax innan den egyptiska revolten tog fart på allvar - med stora demonstrationer den 25 januari - då hände något som hade kunnat få betydligt större genomslag om det inte hade varit för att händelserna i Egypten kom att överskugga allt annat. Tv-kanalen al-Jazira och tidningen The Guardian publicerade en stor mängd hemliga palestinska dokument - mail, mötesanteckningar, kartor och mycket mer - från slutna förhandlingar med framför allt israeler och amerikaner. Dokumenten ger en slående bild av de palestinska företrädarna som är beredda till långt större eftergifter än vad som har varit känt och vad palestinier, i vars namn de förhandlar, varit villiga att acceptera. Enligt dokumenten var palestinierna redo att acceptera de flesta bosättningarna i östra Jerusalem. De var beredda att backa från kravet på alla flyktingars rätt att återvända. Och dokumenten visar också på ett mycket mer intimt samarbete med israeliska säkerhetsstyrkor än vad som tidigare varit känt. Daniela Marquardt ringde upp journalisten Clayton Swisher, som var en av flera reportrar, som ägnade månader åt att gå igenom och verfiera de kontroversiella dokumenten för den Qatar-baserade tv-kanalens räkning. Daniela Marquardt ringde upp honom i Doha.

Medan en våg av folkliga protester har svept över arabvärlden har det varit ovanligt tyst från Västbanken och Gazaremsan - platser där uppror annars framställs som en del av vardagen. Demonstrationer till stöd för revolterna i regionen har ägt rum, om än i liten skala, men de har inte setts med blida ögon - varken av den palestinska myndigheten på Västbanken eller Hamas i Gaza.
Den av EU och USA finansierade palestinska säkerhetstjänsten har upplöst flera protester med våld och gripit demonstranter. Frilansjournalisten Andreas Hedfors var med vi en demonstration för det egyptiska upproret i Betlehem.

Till för ett år sen var Ramzi Khoury den palestinska myndighetens och president Mahmud Abbas rådgivare i informations- och kommunikationsfrågor och har i den egenskapen också haft många uppdrag för ett flertal arabiska regimer. En av hans återkommande metoder har då varit omfattande undersökningar av den arabiska opinionen, och när Konflikts Mikael Olsson ringer Ramzi Khoury följer han noga det nu aktuella skeendet - inte minst i de palestinska områdena.

Israel har de senaste veckorna bjudit på en hel del politisk turbulens. Bland annat tillkännagav i tisdags Ilan Baruch, en veteran i den israeliska utrikespolitiken, att han avsäger sig alla uppdrag, eftersom han inte längre kan försvara den nuvarande regeringens utrikespolitik och hållning i frågan om Palestina. Och i slutet av februari fick premiärminister Benjamin Netanyahu en rejäl avhyvling av Tysklands förbundskansler Angela Merkel när han ringde för att uttrycka sin besvikelse över att Tyskland i FN:s säkerhetsråd skulle rösta för FN-resolutionen för att stoppa bosättningarna. Hur understår du dig, ska Merkel ha svarat - du som ingenting gjort för att föra fredsprocessen framåt. Aluf Benn, politisk kommentator på den israeliska dagstidningen Haaretz, menar att den internationella pressen på den israeliske premiärministern Aluf Benn, nu tvingar Netanyahu till att komma upp med idéer hur han vill gå vidare.
Men först ett besök på armémuseet i Stockholm. Där invigdes i fredags utställningen Breaking the Silence, där israeliska soldater berättar om upplevelser från sin tjänstgöring i Hebron på Västbanken under den andra intifadan. Breaking the Silence är också namnet på en organisation, bildad av soldater som lämnat armén - för att vittna om vardagen för unga soldater satta att kontrollera civilbefolkningen i de ockuperade områdena. Stommen i utställningen består av soldaternas egna fotografier - snapshots tagna som ett minne av militärtjänsten. När Konflikts Ira Mallik träffade Dotan Greenvald från Breaking the Silence pågick arbetet med att hänga bilderna för fullt.

I förra veckan använde alltså Obama-administrationen sitt veto i FN:s säkerhetsråd för att stoppa den resolution som fördömer Israels bosättningar, ett beslut som vi tidigare i programmet hört har mötts av besvikelse på flera håll. Men är det verkligen så att inget alls händer, när det kommer till USA:s Israelpolitik? Eller bubblar något nytt under ytan? Konflikts Ivar Ekman ringde runt i ett Washington som faktiskt kokar - av seminarier, möten och informella samtal för att söka förstå händelserna i Mellanöstern. En stor sammankomst av det här slaget, med fokus på Israel, hölls förra helgen, anordnad av den judisk-amerikanska freds- och lobbyorganisationen J-street. En av dom som var inbjudna att tala inför J-street-publiken var förre utrikesministern Colin Powells tidigare stabschef, översten och idag professorn i statsvetenskap Lawrence Wilkerson. Han är tydlig med att den senaste tidens händelser borde influera Obama-administrationens politik. Liksom Jeffrey Goldberg, journalist på tidningen the Atlantic, med bakgrund som fångvaktare i israeliska armén under första intifadan, menar Wilkerson att det inte händer så mycket i Obamaadminstrationens israelpolitik just nu, men det är en av få saker de är överens om.

Programledare: Daniela Marquardt
Producent: Ira Mallik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".