Lördag 21 augusti

Irak & det kristna USA

I veckans Konflikt intervjuas historieprofessorn Juan Cole, university of Michigan, och mellanösternexperten Steve Cook som är verksam vid institutet Council on Foreign relations om händelseutvecklingen i Irak, de politiska turerna kring shialedaren al-Sadr och varför amerikanerna egentligen agerar som de gör i Najaf - finns det någon riktigt genomtänkt strategi?

Med i studion finns också Ekots utrikeskommentator, Titti Nylander, som har har varit korrespondent i både mellanöstern och i USA.

Hur det går för amerikanerna i Irak anses ha betydelse för utgången i höstens presidentval. Republikanerna har inte råd med alltför stora motgångar och bedömare har pekat på att Bushadministrationen numera talar allt tystare om vad som händer på krigsfronten. Men vad som än händer - George W Bush en trogen väljarskara, de kristna. 60% av de som regelbundet går i kyrkan - och det gör 4 av 10 amerikaner - röstar på republikanerna. Hur avgörande är religionen i valet? Reportage i Konflikt, som också har lyssnat på patriotisk countrymusik och funderar över skillanden mellan demokraternas och republikanernas musikval.

Författaren till den rosade ”Var det bra så?”, Lena Andersson, kommer snart ut med en ny roman ”Du är alltså svensk”. ”Var det bra så” - som väckte mycket uppmärksamhet när den gavs ut 1999 - handlade om segregation, integration och människorna däremellan, vilket också den nya romanen gör. Konflikts reporter möter Lena Andersson för ett samtal om svårigheten i att bli svenska, när man blir det - och om man egentligen måste bli det?

Konflikt lyssnar också på israelisk rap, får rapporter från Fisksätra och Izmir, hör vad översättaren Anders Bodegård är avundsjuk på och givetvis blir det ett ord ur Lindroths lexikon. Dessutom, veckans Hiss med radioteatern, ”In natura” av Ambjörn Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista