Lördag 28 augusti

Dokumentärfilmer & svenska UD

I veckans program talar vi bland annat om vårt behov av dokumentärer. Nyhetsförmedlingen är mer effektiv än någonsin och vi kan ständigt nås av senaste nytt i etermedierna, datorn, mobiltelefonen... Samtidigt är det just nu flera genomarbetade och subjektiva berättelserna om världen, som skapar rubriker. Nu har den redan mycket omtalade Michael Moore-filmen ”Farenheit 9/11” haft premiär i Sverige - en film som slagit publikrekord i hemlandet, där det just nu vimlar av politiska, anti-Bushfilmer. Varför?

Inslag och samtal i Konfliktstudion med Per Svensson, kulturchef på Expressen och filmkritikern Jan Söderqvist.

Konflikt har också bjudit in tre svenska ambassadörer, Karin Roxman, Bagdad, Ann Wilkens, Islamabad, och Viola Furubjelke, Damaskus, till ett samtal om utrikespolitikens villkor i dessa konflikttyngda områden och om Sverige egentligen behöver ha någon representation där?

I början av förra seklet kom tusentals judar från Baltikum till Sverige. Journalisten Ingmarie Froman berättar det lettiska paret Gellers flyktinghistoria, som inleddes i Stockholm och som avslutades Auschwitz 1942. Hon intervjuar parets dotterson och nystar upp historien om Gellers och andra östjudars liv i Stockholm, där tillvaron kunde te sig mycket svår för många av dem. De var fattiga och mosaiska församlingen uppskattde inte nykomlingarna, som ansågs vara ”arbetsskygga och arbetsfientliga”. Reportage i Konflikt.

Dessutom blir det förstås rapporter från våra inrikeskorrespondenter, ett ord ur Lindroths lexikon, svensk avundsjuka - denna gång med författaren Carina Burman - och en hisstur med Radioteatern, ”Enleveringen” av Peter Holst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista