Lördag 9 oktober

Arabisk litteratur

”Vi i väst vill ”orientalisera orienten” och få våra fördomar bekräftade genom att läsa om kvinnoförtryck, despoter och mystik”. Det säger Sabry Hafez, en av arabvärldens främsta litteraturkritiker som är bosatt i London. I lördagens Konflikt diskuterar han skillnaden mellan arabiska författare som ”skriver för väst” och de som väger tungt i arabvärlden.

Vi har också intervjuat den libanesiske författaren Elias Khoury - aktuell med romanen ”Solporten” som kommer på svenska nästa år. Palestinafrågan är central, säger han - inte bara för araber, utan för alla som kämpar mot orättvisor.

I studion Marina Stagh, översättare, journalist och fil.dr i arabiska.

Tidigt lördag morgon är det dags för den andra debatten mellan de amerikanska presidentkandidaterna John Kerry och George W Bush. Vi följer upp debatten och kommenterar den med journalisten Staffan Heimerson och Brian Palmer, antropolog och religionsvetare från USA.

När helgens val i Afghanistan äger rum är det första gången som det afghanska folket får säga sitt i demokratiska val. Afghanistan har de senaste 25 åren varit spelplan för stormaktspolitik, krig och våld. Valkampanjen har varit blodig och den bristande säkerheten i landet är ett stort problem. Frilansjournalisten Naila Saleem har träffat den afghanske konstnären och läraren Rahim Ghafori, som flydde till Sverige för tio år sedan. Efter valet hoppas han kunna återvända till familjegården i södra Afghanistan.

Dessutom:
Lindroths lexikon, författaren Azar Mahloujian är avundsjuk och i hissen med Radioteatern: ”Dörr i dörr” av Peter Barlach.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista