Gatufest i byn Vilanova i la Geltru i strax söder om Barcelona. Att bygga castell - mänskliga torn - är en urgammal katalansk tradition.
Konflikt sommarspecial

Europas separatister reser sig

Om bräckliga torn av människor och bestämda krav på självständighet i Katalonien. Är det egoismen som firar nya triumfer eller ser vi en demonstration av demokratisk iver hos medborgare som vill komma närmare makten?

Flera av EU:s medlemmar kämpar idag med allt mer högljudda separatiströrelser, som hotar att bryta sig loss och skapa ett eget land. I Storbritannien, Spanien och Tyskland vill rikare regioner slippa betala för sina fattigare landsmän, särskilt nu i tider av ekonomisk kris. Flera bedömare talar om att Europeiska Unionen hotas av en fragmentisering, eller rent av en balkanisering, längs politiska, ekonomiska och etniska skiljelinjer. Men vad ligger egentligen bakom varningarna? Reportage från Katalonien i norra Spanien, den region som hoppas få bli EU:s nästa medlemsstat.

Reporter: Lotten Collin

Fredag 2 augusti kl 14:30
Söndag 4 augusti kl 7:30

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".