Visades i tv

Kinesisk polis smygfotade intagen i svenskt häkte

2:19 min

Kinesisk polis besökte en korruptionsmisstänkt kinesisk man som sitter häktad i Sverige.

Där smygfotade de honom.

– Fotografier som sedan visats upp i kinesisk television, säger Henrik Olsson Lilja, mannens svenska försvarare.

En av Kinas mest eftersökta korruptionsmisstänkta sitter i svenskt häkte. Kina har begärt mannen utlämnad och fallet ska tas upp i högsta domstolen.

Trots att misstänkta kinesiska mannen skyddas enligt svensk lag, försöker kinesiska myndigheter att använda metoder som inte är tillåtna i Sverige för att sätta press på honom.

Det var under ett förhör med den misstänkte mannen som kinesisk polis passade på att fotografera honom i smyg, för att sedan visa bilden på kinesisk tv. Advokaten Henrik Olsson Lilja försvarar mannen som i Kina anklagas för att ha förskingrat pengar.

– Det har tagits fotografier av min klient i häktet, som sedan visats upp i kinesisk television, vilket vi tycker är anmärkningsvärt. Genom att presentera det i media blir det som en folkrättegång redan där – att man blir dömd på förhand.

Kina har begärt mannen utlämnad och ärendet kommer att prövas i högsta domstolen i Sverige. En kinesisk polisdelegation var med under förhör via en skärm.

– De tog en smygbild av mig, med mitt vita hår och med de här häkteskläderna, sedan visade de det på den allra största TV-kanalen i Kina, säger den man, vi kan kalla honom Wang, som sitter i det svenska häktet.

Enligt svensk rätt betraktas en misstänkt person som oskyldig tills den har fått en dom. Men i Kina är det vanligt att statlig TV visar filmer som regisseras av polisen, och där den misstänkte tvingas att erkänna brott. I Wangs fall användes bilden på hans vita hår som ett bevis för att han lever i stress och ånger över sina brott.

Enligt åklagare Leif Görts bryter det mot den svenska principen om att även skydda den misstänktes rättigheter.

– Om det sen är på det sättet att man passat på att ta ett kort med någon medhavd mobilkamera så är det inte något som jag har känt till, och om jag skulle ha fått reda på det i förväg skulle jag sagt att det tycker jag är olämpligt.

Den misstänktes advokat, Henrik Olsson Lilja, säger att den kinesiska polisen också har velat visa videofilmer för den misstänkte, filmer som han tror innehåller vädjanden från anhöriga om att han ska återvända till Kina, något som har använts för att få andra korruptionsmisstänkta att överlämna sig.

– Vi har fått propåer även i det här fallet om att visa videofilmer från släktingar och det gör oss bekymrade över att det är liknande metoder som används.

Högsta domstolen ska avgöra om en utlämning kan ske med tanke på mänskliga rättigheter. Om domstolen inte skulle se några hinder för utlämning kommer ärendet att överlämnas till den svenska regeringen för beslut.

Ekot har sökt den kinesiska ambassaden för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista