Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.

Lördag 14 januari

Publicerat fredag 13 januari 2006 kl 22.38

Bomben och bordellen - om atombombens
lockelse och prostitution i en port i Alby

Om spelet mellan de som har och
de som inte har i nya Konflikt

Vid kalla krigets slut andades världen ut. Doktrinen om terrorbalans, ”Mutual Assured Destruction”, MAD kunde skrotas och därmed fanns hoppet att galenskapen med kärnvapenrustningar skulle få ett slut. Så blev det inte.

Det nya milleniets första år såg ut att bli början på något nytt. På FN:s ickespridningskonferens avgav stormakterna skriftliga löften om att demontera arsenalerna. Ett halvt decennium senare konstaterade de länder som församlats till uppföljande konferens i FN att inget hade hänt. Tvärtom...

...Bush-administrationen utvecklar nya kärnvapen och nya användningsområden, Putins Ryssland avviserar en ny generation kärnvapen och regeringen Blair satsar 16 miljarder kronor på modernisering av arsenalen.

I lördagens Konflikt varvas reportage och samtal om Israels väl kända kärnhemlighet, Indiens vägran att skriva på och kärnan i den aktuella konflikten mellan Iran och väst.

Konflikts nye programledare Saam Kapadia har ringt upp Rose Gottemoeller, ny chef på Carnegieinstitutet i Moskva, den indiske generalen Vansantha Raghavan, nu ledamot i den internationella kommissionen om massförstörelsevapen och samtalar och kommenterar direkt i studio tillsammans med gästerna Hans Blix, ordförande i kommissionen om massförstörelsevapen samt Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet med en bakgrund som iransk karriärdiplomat.

Dessutom presenteras Harvardprofessorn Graham Allisons bok ”Nuclear Terrorism”. Katarina Wilhelmsen, forskare inom kärnvapenområdet på FOI, har läst den.

Och så har Randi Mossige-Norheim besökt en trappuppgång i Alby. Spelplats för ett drama kring en av de i media omskrivna förortsbordellerna. Scener som rekonstrueras med hjälp av förhörsanteckningar, rättegångsbilagor, dagboksanteckningar, avlyssnade mobilsamtal och hjälpsamma grannar i porten där det hände. Fram tonar bilden av ett antal unga ryskors smutsgrå vardag i en förortslägenhet som nu målats vit.

Ny producent: Mikael Olsson                                      

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".